Author

zanariah salam

Browsing

Gambar-gambar ini adalah pemandangan yang boleh kita nikmati jika berkunjung ke Kg Sg Melayu, Johor Bahru, Johor. Nyaman, segar dan memukau mata memandang pada keindahan alam semulajadi.

Umum tahu, di sini terkenal dengan masakan asam pedasnya. Namun, disebalik itu, ada sesuatu yang menarik yang kalian harus ke sini tanpa ragu.

Datang awal pagi, dan lihatlah cantiknya matahari terbit dari sini. Memang tak boleh bawa bincang dia punya lawa. Masuk sahaja jalan kampung dicelah-celah ladang kelapa sawit, pancaran sinar cahayanya disebalik pokok memang buat hati untuk berhentikan kereta dan ambil gambar sekejap. Rugi jika dilepaskan peluang depan mata melihat ray menerobos dicelah-celah pokok. Kemudian, sampai di jeti, dengan kabus paginya yang masih ada, terlihat pula bot nelayan dengan berlatarbelakangkan bangunan pencakar langit bagaikan dipukau mata terus dibuatnya. Dah serupa macam di Hong Kong pemandangannya.

Selepas itu, naik bot dan melihat sendiri rimbunan pepohon paya bakau yang membentuk kanopi. Terpesona. Dengar deruan enjin bot, bersahutan dengan kicauan burung dan kadang kala boleh nampak ketam menyorok kat tepi dahan bakau lagi. Pengalaman pembelajaran yang tak boleh dijual beli. Lebih-lebih lagi kalau pergi semasa air pasang besar. Memang boleh masuk ke dalam lagi dan lihat sendiri keindahan yang tersembunyi bagaikan Hutan Amazon gayanya. Halakan saja kamera, smartphone atau gopro. Terindah semua dapat dirakam.

Paling menarik, dikampung inilah dahulunya laluan bagi pihak tentera Jepun yang mahu menyerang Singapura semasa Perang Dunia Kedua. Tempat tinggalan sejarah rupanya.

Saya kira, dengan bayaran RM35 seorang (pakej 1) naik bot dan menikmati pemandangan begini tidaklah merugikan. Bukan saja dapat menyusuri paya bakau, malah akan ditunjukkan cara menangkap ketam dan melihat sendiri penternakan kupang yang jarang-jarang generasi sekarang dapat rasai.

Malah menurut Puan Sharifah, tempat ini sudah dikunjungi oleh pelancong asing dari Singapura, Australia, England, Jepun, Korea, Russia, Hong Kong dan ramai lagi sudah ke sini. Rugi yang amat wei, kalau kita sendiri yang berada di Malaysia tak datang ke sini.

Salah satu tempat yang menjadi lubuk pembelajaran buat anak-anak dan diri sendiri. Nikmati alam dan kita akan merasai keindahannya yang tak terucap dengan kata-kata.

Terus hubungi :
Puan Sharifah di no 019 704 5904
Fb Page : Sungai Melayu Eco Tourism
Google map : https://goo.gl/maps/RjmqtTLXkiBERhH68

Pakej yang disediakan :

1- Boat Tour Package (RM35 seorang)
*Menyusuri paya bakau
*Menangkap ketam
*Melawat kawasan penternakan kupang
*Melawat kawasan sejarah (Tentera Jepun menjadikan kampung ini sebagai kubu untuk menyerang Singapura sewaktu Perang Dunia Kedua.

2 – Learning Package (RM25 seorang)
*Menangkap ketam
*Menjala
*Pertunjukan produk tempatan
*Membuat kraftangan

3 – Malay Kampung Trail (RM25 seorang)
*Melawat kebun sayur
*Permainan tradisional
*Pertunjukan produk tempatan

4 – Fishing Package
8.00am to 5.00pm (RM25 seorang)
8.00am to 9.00pm (RM 30 seorang)
7.00pm to 8.00am (overnight) -Termasuk 2 bilik @ rakithouse dan barbeque kitchen (RM50 seorang)

5 – Bird Watching
*Melihat burung migrasi dari November hingga March setiap tahun

Zanariah Salam
Seronok jalan-jalan explore tempat sendiri. Jom ikut #FotoOhsem.

10 orang peserta kelas “Photography Through Your Smartphone” berjaya sahut cabaran selama 6 jam ambil gambar dan cari cantiknya Johor Bahru melalui fotografi pada Sabtu, 1hb dan Ahad, 2hb Feb 2020 lepas.

Mula dengan sesi briefing tentang trik dan teknik setting smartphone, kita kemudian terus ke lokasi selepas itu.

Jalan tanpa henti. Lemak-lemak jahat pun mulai membakar diri apabila kita leka mencari gambar. Terima kasih, jasa anda dihargai sangat-sangat.

Syukur sungguh, cuaca bersahabat dan semua dapat gambar menawan hati. Paling tak sangka siap dapat ang pow sorang satu tanpa sengaja. Mahu lompat bintang rasanya. Semua senyum tersipu-sipu malu. Rezeki.

Bagaimana melihat subjek biasa-biasa menjadi berbeza dalam gambar, saya tekankan setiap satu.

“Kena ambil macam ini, tunduk sikit, low angle, low angle, ke kanan dua langkah, okay, sini lawa nih, tunggu subjek, tunggu, tunggu, exposure tu, jaga”

Begitulah. Tak jerit, cuma cakap saja.

Itulah seronoknya berada dalam kelas coaching kali ini yang semuanya wanita-wanita hebat. Dapat kawan baru, kenal antara satu sama lain dan gelak ketawa macam sudah kenal lama. Kerana suka fotografi, kita berukhwah begini. Apalagi bila dapat terus memahami asas komposisi yang membentuk gambar menarik jiwa. Paling tak boleh lupa, kita masuk ke lorong dan tepi kedai yang tak pernah sangka begitu cantik bila dalam gambar.

“Akak tak sangka cantik juga sini ya. Apasal tak pernah tahu ada tempat macam ini. Serius arr. Hari-hari lalu sini kut”

“Kak, kalau belum jejak 0KM, jangan claim cakap orang Johor tau”

“Haha”

Alhamdulillah. Bila masing-masing sudah dapat apa yang saya cuba sampaikan. Mencari keindahan sekeliling yang sering tak diambil peduli. Sudah tahu, ambil kau, ketagihan yang amat!.

Selepas ini, teruskan buat latihan saja. InsyaAllah, kalian semua boleh.

Ada yang nak sertai kalau saya buat lagi begini?

KL, JB, Melaka?. Boleh belaka khas buat anda semua, wanita hebat.

Zanariah Salam
Seronok jalan-jalan ambil gambar ini. Boleh dapat gambar menawan hati sambil buang lemak-lemak tak patut. Hehe

Jika kita ada smartphone sahaja tetapi minat nak ambil foto menarik, ini antara cara yang boleh digunapakai.

1. Cari Sumber Cahaya
Tiada foto tanpa cahaya. Fotografi berkait rapat dengan sumber cahaya. Perhatikan dimana sumber cahaya yang berada disekeliling sebelum memetik butang shutter kamera. Lihat dari arah mana cahaya itu. Dari situ barulah kita bergerak mencari komposisi yang menarik berdasarkan cahaya yang hadir.

2. Jaga Pegangan Tangan
Smartphone sangat sensitif kepada pergerakan terutamanya ketikanya kurangnya cahaya. Pegang dengan kemas dan sebaiknya jika ambil foto waktu malam, gunakanlah tripod.

3. Jangan Gunakan Zoom Digital
Kurangkan atau elakkan menggunakan zoom ketika ambil foto. Lensa pada smartphone bersifat digital dan bukannya optikal. Oleh itu, sebaiknya gunakan zoom kaki, iaitu kita yang bergerak ke hadapan ke arah subjek. Namun jika guna iPhone 11 pro ke, huawei P30 pro ke, Mi Note 10 pro ke, okay saja. Hehe.

4. Bersihkan Lensa Kamera
Paling utama sekali. Lensa kamera diibaratkan mata manusia. Tanpa lensa yang bersih, akan menjadikan foto kelihatan kabur. Sentiasa bersihkan lensa kamera dengan kain lap cermin mata.

5. ON kan Gridline dan Gunakan RO3
Perkara asas utama dalam komposisi adalah Rule of Thirds (RO3). Dengan meletakkan subjek dipersilangan antara dua garisan melintang dan dua garisan menegak boleh menjadikan foto yang dibuat lebih cantik. Ini adalah asas yang utama. Namun, ia juga bergantung kepada situasi foto. Adakalanya RO3 digunakan sebagai asas dalam mendapatkan foto yang seimbang.

Dapat sesuatu?

Zanariah Salam
Suka berkongsi cara mudah nak “melihat” dengan smartphone.

Bagai kehilangan kata-kata ketika masuk ke dalam perkarangan Masjid Sri Sendayan, Seremban, Negeri Sembilan ini.

Cantik, kagum, indah, terpegun, semua ada. Padanlah ramai cakap macam Taj Mahal lah, Masjid Nabawi lah dan Masjid Kerajaan Uthmaniyah lah.

Saya pusing banyak kali. Kebetulan pula cuaca bersahabat. Memang sangat cantik setiap sudutnya. Tenang dan damai saja rasa hati ketika masuk ke sini.

Suatu inspirasi untuk terus berjaya dan beri manfaat pada orang ramai.

Moga kebaikan yang dibuat individu hebat yang mewakafkan masjid ini terus menerus berlipat kali ganda menerima ganjaran dari Allah dan buat kita semua yang solat dan beribadah di sini mendapat manfaat sebaiknya. Jaga dan hargai sungguh-sungguh.

#ShotOniPhone
#ShotOniPhone11

Zanariah Salam

Buat mereka yang hendak sangat baca buku-buku karya Indonesia & Malaysia dan tidak tahu dimana mahu mencarinya, saya sarankan untuk kalian pergi ke galeri buku Jejak Tarbiah ini.

Terletak di Seksyen 15, Bangi, kalian bakal dijamukan dengan pelbagai buku-buku menarik karya Hamka, Andrea Hirata, Tere Liye, Pramoedya, Ustaz Hasrizal, Kartini, Za’ba dan ramai lagi penulis dari Malaysia & Indonesia. Sungguh, buku semua best best belaka. Rambang mata dik.

Dibuka setiap hari. Terus waze atau google map ke https://goo.gl/maps/T2dVXGMYm4Kwewtv6 atau alamat penuh mereka di

GALERI BUKU JEJAK TARBIAH
C-1-5, Jalan BG 3B/4
Bangi Gateway Commercial Shop
Seksyen 15, Bandar Baru Bangi, Selangor.
No tel : 03-8210 9441
HP : 013-387 8772

Oh ya, mereka bukan dalam Bangi Gateway Mall ya.

Serius, masuk ke sini, banyaknya buku-buku menarik untuk dibaca. Baca untuk terus menambah ilmu baru, memperkasakan kosa kata, mengenal budaya dan cerita, dan banyak lagi.

Dan paling terbaru sekali, mereka membuka pre-order untuk Special Box karya Andrea Hirata yang dicetak hanya untuk 500 orang sahaja. Serius, ini kalian kena rebut cepat hari ini juga.

Lekas dapatkan sementara ada ruang dan peluang. Terus ke page Jejak Tarbiah dan ambil kesempatan ini. Dengar kata setiap hujung minggu, ada saja kombo diskaun mereka tawarkan. Apa lagi, intai-intai lah dengan pantas ya.

p/s : Ini antara buku yang saya beli tempoh hari ketika singgah ke sini. Kalau ikutkan banyak lagi nak beli dan baca. Kita atur baik-baik rentaknya.

Buat mereka yang suka pada gambar landscape atau seascape, 5 tips ini boleh membantu secara amnya

1. Dapatkan lokasi yang tepat terlebih dahulu. Dimulai dengan bertanya pada penduduk tempatan, kawan-kawan mahupun carian melalui internet. Zaman maklumat dihujung jari. Digoogle saja.

2. Sudah tahu lokasinya di mana, kenalpasti juga bila waktu sesuai untuk ke lokasi. Bagi seascape, perlu tahu air pasang surutnya serta bila waktu matahari terbit dan terbenam. Bukan apa, mudah untuk kita bayangkan momen yang bagaimana, susun jadual perjalanan dan sebagainya. Paling utama, nak bangun pukul berapa itu kalau sunrise nya.

3. Filter dan tripod penting tu. Jangan lupa di bawa pula. Ada wide lens pun satu kelebihan. Filter itu sangat membantu dalam mendapatkan gambar awan ataupun air lembut bak kapas. Mata melihat pun rasa tenang saja. Dan bagi nak elakkan gambar jadi blur, tripod kenalah ada supaya hasil akhiran gambar jadi padu. Jika menggunakan smartphone, boleh gunakan apps built ini sendiri seperti Silky Water dalam smartphone Huawei / Honor, atau boleh beli apps seperti Slow Shutter Cam, Camera FV-5, Halide, di play store / apps store. Secara peribadi saya suka pada apps Silky Water (Huawei)

4. Dah rancang baik-baik, pada hari kejadian, cuaca pula tidak bersahabat. Jadinya janganlah sedih. Waktu beginilah kita diuji untuk lebih kreatif dalam menghasilkan karya yang lebih dramatik. Eh, waktu mendung, hujan, kalau dikompo dengan baik, hasil dia lebih mantap tau.

5. Ulang kembali ke lokasi jika perlu. Biasanya sang fotografer akan datang balik beberapa kali untuk dapatkan hasil yang dikehendaki. Itupun bergantung juga kepada kos yang perlu dikeluarkan.

Tidak salah untuk sesekali bangun awal pagi menuju ke lokasi sunrise sebagai contoh. Kadang kala, ada rezeki yang Tuhan nak beri.

Macam gambar inilah. Sebelum masuk pejabat, sempat singgah sekejap. Suasana bagaikan aurora di kaki langit. Dan rezeki, gambar ini menang pula pertandingan #CantiknyaMalaysia anjuran Media Prima tahun 2016 lepas. Guna Sony A6000 dengan lens 10-18mm. Antara gabungan yang mantap sekali untuk landscape.

Rezeki sekeping gambar, kita tak sangka. Sebab itu jangan pernah putus asa. Terus berusaha dan bertawakal padaNya. Kata suka ambil gambar kan.

Zanariah Salam
Tak pernah jemu ambil gambar.

Alhamdulillah, selesai satu tugasan hari ini.

Terima kasih buat semua yang telah hadir bersama saya dalam “Explore the Hidden Beauty of Kukup Town (Johor) with SONY” kali ini.

Seramai lebih kurang 30 orang hadir dan masing-masing menerokai 2 kampung di Kukup, Kg Kukup Laut dan Kg Air Masin dari sudut pandangan berbeza. Apatah lagi apabila dibekalkan dengan kamera dan lens Sony yang dibawa.

Dan semoga perkongsian yang diberikan dapat memberikan sedikit idea untuk yang hadir terus berkarya. Melihat dan terus memerhati. Jadi pelancong dan pengembara yang ingin tahu. Akan dapat nampak banyak benda menawan hati depan mata nanti.

Insya-Allah, akan ada lagi program sebegini akan datang. Teruskan lagi ke https://www.sony.com.my/microsite/events/imaging untuk turut sama ikut mana-mana workshop yang ada. Berbaloi sungguh. Saya pun bermula dengan ikut sama mana-mana workshop Sony sebegini, sejak penghujung 2009. Belajar dan terus belajar dari mereka yang lebih berpengalaman dan kemudian tahu apa yang diri sendiri mahukan.

Akan ada lagi workshop bersama Sony Malaysia dan saya pada bulan Februari nanti, Insya-Allah. Terus rujuk dilink di atas ya, atau follow fb saya dan set “see first” untuk tidak ketinggalan informasinya.

Event percuma saja kawan-kawan. Dapat jumpa rakan-rakan dengan minat yang serupa, guna kamera dan lens Sony yang terbaru dan terus dapat latih ambil gambar bersama-sama.

Sehingga berjumpa lagi di workshop akan datang.

Dan, sekali lagi, terima kasih Sony Malaysia atas penganjuran event sebegini saban waktu dan juga pada agensi atas gambar behind the scene.

Zanariah Salam
Jadi pengembara dan pelancong ditempat sendiri.

Kadangkala kita ini buntu mahu ambil gambar bagaimana semasa sunrise. Geram saja tengok lawanya matahari naik dengan warna oren jingga memenuhi ruang angkasa.

Bolehkah guna smartphone?

Boleh. Saya tunjukkan dengan dengan etika berikut:

1. Jika sudah berangan mahu dapatkan sunrise yang lawa, dengan warna merah, kuning, biru, namun bila waktunya warna alam tak menyebelahi seperti yang diangankan, jangan terlalu sedih kerana itu bukan penghujung tak dapat gambar lawa hari itu.

2. Cuba perhatikan sekeliling dan cari satu subjek yang menarik. Mungkin hujung pokok, dedaun, lalang, awan mahupun tiang lampu.

3. Main dengan kompo sebaik yang boleh. Ke kiri sikit, ke kanan sikit, ke hadapan sikit, ke belakang sikit, buatlah apa jua, demi untuk dapatkan kompo yang menarik hati.

4. Jangan lupa, masukkan sikit warna alam yang ada ketika itu. Kalau ada sedikit warna oren pun ok saja. Kita nikmati apa yang ada dengan rasa syukur.

5. Lepas itu, edit sedikit dengan LR mobile. Mudah nak guna apps ni. Pandai cara nak godek, terbabom hasilnya. Tapi pastinya kompo gambar dah awal-awal cun melecunlah.

6. Setiap hari waktu terbitnya matahari, pelbagai warna alam yang dapat kita lihat. Hari ini kita mungkin jumpa warna oren saja, esok lusa, mungkin warna magenta pula. Itu nikmat sebenarnya. Nikmat kerana kita dapat melihat pelbagai warna yang menarik hati berbanding orang yang tidak dapat melihat.

7. Hari ini warna alam yang bagaimana korang lihat? Merah, oren, magenta, kuning? Kita klik klik klik dengan rasa senang hati dan ucapkan syukur.

Macam gambar dalam ini. Kalau nak ikutkan, nak lagi best, dapatkan lagi reflection kat kapal-kapal itu. Tapi apakan daya, ada limit tang ketinggian nak julurkan tangan. Jadinya, kita sedaya upaya cuba jugalah. Inilah hasilnya. Bolehlah kan, buat ada-ada dapat warna oren dengan pokok sekeliling membentuk natural framing. Gitu.

Zanariah Salam
Lihat dan sentiasa perhati alam.

Terima kasih buat semua yang telah hadir bersama saya dalam Street Photography with Sony RX pada hari ini, 29 Disember 2019.

Seramai lebih kurang 35 orang hadir dan masing-masing telah dapat merasai kamera dan lens Sony yang dibawa. Seronok kan dapat belai-belai dan guna teknologi yang ada pada kamera Sony, mudah untuk buat gambar menawan hati. Ada A9, A7iii, A7R, RX100vi, RX100vii, A6600, A6400, dan pelbagai lens yang best-best tadi.

Dan semoga perkongsian yang diberikan dapat memberikan sedikit idea untuk yang hadir terus berkarya. Melihat dan terus melihat. Akan dapat nampak banyak benda best sangat depan mata nanti.

Insya-Allah, akan ada lagi program sebegini akan datang. Rajin-rajinlah ke https://www.sony.com.my/microsite/events/imaging untuk turut sama ikut mana-mana workshop yang ada. Berbaloi sungguh. Saya pun bermula dengan ikut sama mana-mana workshop Sony sebegini, sejak penghujung 2009. Belajar dan terus belajar dari mereka yang lebih berpengalaman dan kemudian tahu apa yang diri sendiri mahukan.

Kita ada lagi workshop sebegini lagi bersama Sony Malaysia dan saya, “Explore The Hidden Beauty of Kukup Town with Sony” pada 11hb Jan 2020, di Kukup, Pontian, Johor.

Boleh terus daftar di link di atas dan hadirkan diri pada tarikh tersebut bermula jam 8.30 pagi – 1 petang.

Event percuma saja kawan-kawan. Dapat jumpa rakan-rakan dengan minat yang serupa, guna kamera dan lens Sony yang terbaru dan terus dapat latih ambil gambar bersama-sama.

Daftar yuk.

Jumpa lagi nanti ya. Dan terima kasih. Sokongan anda semua sangat sangat saya hargai.

Sekali lagi, terima kasih Sony Malaysia atas penganjuran event sebegini saban waktu.

Zanariah Salam
Guna Sony sejak penghujung 2009. Lama tu.

Tiba-tiba, perasaan rindu pada Kashmir muncul. Perasaan itu datang ketika leka melihat kembali gambar-gambar yang diambil ketika di sana.

Teringat akan Shikara, pengangkutan umum jika menginap di houseboat, Dal Lake. Inilah yang dinaiki saban pagi dan lewat petang.

Masih lagi terasa ayunannya ke kiri dan ke kanan. Dengar kocakan air, kicauan burung berterbangan dan warna alam yang mempesona hati. Terbayang reflection deretan houseboat di atas permukaan tasik.

Shikara, sampan berbumbung yang boleh memuatkan hingga 6 orang bergantung pada saiz badan.

Yang sukakan pada suasana rilek menikmati alam, boleh duduk dibahagian tengah dan berangan seperti maharaja dan maharani.

Manakala yang berkehendakkan tangkapan gambar dan video menarik mata, boleh duduk di bahagian hadapan ataupun belakang berhampiran dengan pendayung Shikara. Tiada paksaan kerana itulah tujuan ke Kashmir. Menikmati alam dan pemandangannya yang cantik-cantik belaka.

Seperti tempat lain, Dal Lake punya keistimewaannya yang tersendiri. Sepadan dengan gelaran yang diberi “Jewel in the crown of Kashmir” atau “Srinagar’s Jewel.” Tasik yang paling cantik dengan berlatarbelakangkan lembah pergunungan Himalaya yang masih boleh kelihatan salji dipuncaknya walau pada apa musim pun. Indah sekali.

Teringat kisah cinta pandang pertama hanya menerusi buku catatan dalam filem Notebook apabila melihat pulau kecil yang dinamakan Char Chinar disaat mengelilingi Dal Lake. Kisah yang bukan hanya pada memperjuangkan soal cinta dalam diam, tapi juga tentang berdamai dengan diri. Dari seorang yang tegas dan keras, berubah berhati lembut disaat bersama anak kecil.

Sungguh. Seperti Notebook, cinta pandang pertama tak pernah lupus dalam ingatan apabila menyebut Kashmir. Banyak pengalaman hidup yang dapat dikutip. Bagaimana setiap musim berubah, begitulah juga pola kehidupan mereka mencari rezeki demi kelangsungan hidup.

Zanariah Salam
Memandang alam dengan fotografi.

error: Content is protected !!