Tag

fotografi

Browsing

Apabila tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) disebabkan Covid-19 ini setiap minggu ditambah waktunya, tentu sahaja buatkan ramai orang mulai risau dan runsing.

 

Ini adalah waktu yang sukar buat mereka yang tak biasa. Buat kaki travel, yang suka ambil gambar, tentu tepu duduk di rumah. Orang yang dah biasa jalan-jalan, keluar ambil gambar, sekali kena duduk lama-lama dalam rumah, akan rasa tak biasa.

Dan, tanpa kita sedari, kita sudah pun melaluinya 3 minggu lepas. Sedikit sebanyak kita sudah pun berjaya melepasi ujian ini. Bersabar lagi untuk 2 minggu lagi.

Tapi apa nak buat untuk tempoh 14 hari akan datang?

Buatlah sesuatu yang baru dengan penuhi masa yang ada, sehari 15 ke 30 minit dengan belajar tentang stokfoto. Ini khas buat mereka yang suka pada fotografi dan hendak jana sesuatu dengannya.

Tentu seronok apabila mendapat perkhabaran sebegini (rujuk gambar bawah) sebagai contoh.

Antara nilai belian yang dibayar oleh EyeEm kepada pembeli
Apabila gambar terjual akan dapat notifikasi seperti ini.
Apabila gambar terjual akan dapat notifikasi seperti ini.

Masa inilah kita tumpukan perhatian untuk menimbal balik gambar yang “berguna” atau tidak dalam hard disk atau ruangan galeri smartphone untuk sesuatu pulangan dalam mata wang asing. Satu USD bernilai hampir empat ringgit lebih sekarang.

Apabila gambar terjual akan dapat notifikasi seperti ini.

Jadinya, sebelum nak hantar gambar ke agensi, kenalah tahu

1. Apa itu stokfoto?
2. Mengapa stockfoto?
3. Description dan keyword?
4. Model Release
5. Do and don’t

Gali, sunting, muat naik. Ada waktu, gunakan apa yang ada dalam rumah mencipta paparan konten berguna untuk pembeli.

Dan banyak lagi perkara asas yang kena mahir. Lepas itu nah, masuklah gambar banyak-banyak.
Ambil panduan yang saya nak beritahu di sini sekarang. Klik terus di sini.  Secara online sahaja di mana-mana dan bila-bila masa mengikut waktu masing-masing. https://sekoolah.com/courses/asas-stok-fotografi/

Zanariah Salam
Buat sesuatu yang bermanfaat dengan fotografi

Apabila menyebut Taiping, Kilang Kopi Antong ini pastinya ada dalam iteneri.
Melihat bagaimana proses membuat kopi depan mata, merakam rutin harian mereka dan pelajari sesuatu.

Saya bukanlah peminat kopi. Dan berada di sini lama-lama, buatkan saya tak berapa selesa sebenarnya. Namun, sebabkan fotografi, gagahkan diri untuk ambil gambar idaman hati.

Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari.

Inilah antara hasil yang dapat.

Sebahagian koleksi yang saya ambil ketika kunjungan ke sini sekitar tahun 2015. Wah, sudah 5 tahun gambar ini. Gambar diambil sepenuhnya dengan kamera Sony A6000. Lejen kamera ini.

Kenangan bukan?

Melihat gambar begini, teringat bau kopinya, keringat yang mengalir dan susah senangnya buat kopi.

Ah, buat diri teringin mahu ke sini lagi dan tempat-tempat lain. Sudah rindu kaki ini mahu melangkah mencari gambar dengan #FotoOhsem.

Bila?

Apabila keadaan kembali normal nanti. Kita putuskan rangkaian virus ini dengan duduk di rumah.

Sementara itu, mari layan dulu gambar-gambar dalam koleksi dan jaga kesihatan masing-masing okay.


Zanariah Salam
Kembara mencari gambar.

Lagi sekali buku Nat Geo menjadi pilihan untuk bacaan buku kelapan dalam #misi14hari.

Buku Dawn to Dark Photographs, The Magic of Light.

Jika diikutkan jangkaan, hari ini 31 Mac, tamat sudah #misi14hari sejak 18 Mac lepas. Tapi kemudian kerajaan menyambung lagi tempoh PKP hingga 14 April, jadinya saya bercadang untuk sambung misi 14 hari saya, dengan edisi ke 2. Kita tengok berapa bacaan lagi boleh baca. Hehe.

Hampir lebih kurang 2 minggu tak keluar rumah. Duduk diam dan baca buku. Ada ketika tangan ini gatal tengok website online. Nah, terbeli lagi 4 buah buku. Pesan hari Khamis lepas, Ahad dan semalam sudah sampai. Sementara penerbit buat harga diskaun, baiklah dirembat sebaiknya peluang yang ada. Dan akhirnya bertambah lagi bilangan penempatan umat di rak buku. Adoi.

Dan nak datangkan semangat idea ambil gambar supaya tak lupa, saya pun mengembara sekejap melihat gambar-gambar daripada buku Nat Geo untuk bacaan kelapan saya kali ini.

Buku yang sepenuhnya ada gambar-gambar power dari waktu subuh hingga ke malam. Nak nangis rasa tengok gambar begini.

Kalau nak diikutkan gambar-gambarnya simple saja. Tapi menusuk ke hati dalam setiap halaman. Dari satu muka surat ke halaman seterusnya, ya ampun, begitu banyak momen dan keindahan alam yang sangat sangat cantik dirakamkan.

Semudah komposisi, bacaan exposure yang betul dan berada di lokasi yang sepatutnya, karya yang dihasilkan memang speechless.

Leka tengok. Dalam hati tengah berangan nak ada sekeping gambar macam ini juga. Lepas itu terus belek hard disk, tengok gambar travel lepas. Banyak lagi nak kena baiki. Banyak lagi nak kena explore. Banyak lagi nak kena belajar.

Nanti PKP selesai, semua dah okay, kita mulakan kembali operasi.

Oh ya, buku ini saya beli masa BBW tahun lepas. Buat sesiapa yang mencari, mungkin boleh tengok online di BookXcess.

Selesai bacaan kelapan. Buku bergambar, berkulit keras, buat menambah input di kepala untuk misi akan datang.

Zanariah Salam
14 hari, selesai baca 8 buah buku. Okaylah kan.
Buku seterusnya apa ya?

Dalam ambil gambar, ada kala kita buntu juga. Nampak matahari terbit, tapi keliru nak ambil gambar bagaimana.

Jika berada di lokasi yang cantik foreground nya, kita boleh dapat gambar menawan hati.

Tapi saya duduk di kampung. Depan ada kebun kelapa sawit dengan kebun nenas saja. Mana ada pemandangan cityscape macam kawan-kawan di bandar tu.

Boleh saja gunakan apa yang ada dahulu kawan-kawan sebagai latihan.

Mula-mula,

1. Cari di mana lokasi matahari terbit.
Tempat sendiri, haruslah peka di mana matahari terbit dan turun. Sepanjang PKP ini, ambil sedikit masa untuk perhatikan alam sekeliling yang kita terlepas pandang untuk ambil peduli setiap hari.

2. Lihat apa yang ada di sekelilingnya. Ada pokok kah? Rumah kah?
Ini pun sama. Gambar landscape yang terbaik adalah yang punyai foreground, middle ground dan background. Gunakan apa yang ada dipersekitaran membentuk perencah tambahan gambar menarik hati, bukan perosak gambar.

3. Selepas itu, cuba buat komposisi menarik berdasarkan kepada persekitaran yang ada. Gunakan pokok sebagai tambahan cerita. Atau boleh juga awan yang berarak.

4. Tunggulah matahari itu muncul. Ha, ni memang kena on time punya sebab pergerakan matahari cepat. Sebab itu kalau orang buat time-lapse matahari terbit, biasa guna interval dalam 2 saat saja.

5. Contoh macam gambar bawah ini. Pagi tadi punya gambar ini. Saya gunakan awan, pokok, zoom in, zoom out dalam mempelbagaikan hasil gambar.
Dari satu subjek, iaitu matahri terbit, ada banyak koleksi boleh buat. Dan kemudian, pilih yang mana satu berkenan di hati.

Boleh lah kan untuk hari ini. Nanti PKP dah tiada, keadaan kembali pulih, boleh lah outing tempat lain pula.

Macam inilah. Oh ya, saya gunakan kamera untuk gambar begini. Kamera Panasonic Lumix FZ300. Set pada manual mode, iso100, f/8, ss 1/6400 ke 1/16000. Setting ini pun ikut situasi juga. Bergantung. Kena cuba jaya sendiri okay.

Saya zoom ke maksima kamera saya boleh zoom
Lepas itu, nampak ada awan berarak menarik, saya gunakan sebagai salah satu framing
Beralih beberapa langkah ke kanan hingga nampakkan daun ini sebagai salah satu foreground
Inilah lokasi sebenar jika saya tak zoom dan mengawal komposisi. Ruang agak serabut dan tidak cantik di mata. Jadi terlebih dahulu, fikir bagaimana gambar yang ingin saya hasilkan?

Zanariah Salam
8 April ada supermoon.

Lambakan pelbagai jenama telefon pintar (smartphone) dipasaran buatkan kita kadangkala pening kepala hendak pilih yang mana satu. Jenama A, nampak menarik tawarannya, jenama B, mengancam pilihan yang ada, jenama C, cantik pula rekabentuknya.

Iya, ia pastinya boleh buatkan kalian rasa bingung dan keliru. Ini ada saya tunjukkan 10 tips cara pilih smartphone yang boleh dijadikan panduan checklist sebelum membayar sejumlah harganya dikaunter.

1. Sistem operasinya, suka pada android ataupun iOS
Nak kena tanya diri sendiri, aku lebih selesa yang mana. Sebab yang nak tekan-tekan kat skrin telefon tu tangan sendiri, bukan tangan orang lain.

gambar sumber google

2. Gunakan smartphone untuk tujuan apa.
Banyak guna nanti untuk ambil gambar, video, internet atau apa? Ini semua berkait rapat dengan series dan jenama yang dipilih.

3. Processor dan RAM
Ini pun penting supaya kita tahu keupayaan smartphone itu masa kita nak download apps bagai. Processor yang baik membolehkan anda buat apa saja dalam smartphone tanpa lagging atau crush. Manakala RAM membolehkan anda menyimpan apps yang anda buka untuk kegunaan processor. Sebab itu anda boleh buka dan keluar apps tanpa perlu nak restart semula apps tersebut.

4. Ruangan internal storage
Majoriti smartphone yang super canggih sekarang tak ada dah slot untuk memori kad. Jadinya sila tengok dengan teliti internal storage dia berapa? Tapikan, agak-agak kalau dah selalu ambil gambar dan video tu, sila-sila lah transfer semua file tu dalam external hard disk. Jangan sampai smartphone dah start slow baru nak transfer.

5. Saiz dan kualiti skrin
Ada orang suka pada skrin besar, ada orang pula sebaliknya. Jadinya saya cadangkan, pergi mana-mana kedai telefon, pegang dan cuba try test dahulu mana yang tangan kita rasa serasi sangat. Ingat, tangan kita yang nak sentuh skrin telefon tu setiap hari.

6. Daya tahan kapasiti baterinya
Ini pun sama penting. Biasa ia hadir dengan 3000mAh. Lagi besar lagi bagus. Tapikan kalau setiap masa layan internet, main games, tengok youtube, memang kena cas lah setiap hari. Tengok tahap penggunaan anda dan ini kembali berbalik pada poin no 2 di atas.

7. Keupayaan kamera dan videonya
Ini siapa yang memang kaki ambil gambar wajib tahu. Sebaiknya mahirkan dalam asas fotografi dahulu. Barulah lebih super cantik hasilnya. Memang kita tertarik dengan bokeh creamy tu, tapi ada sesetengah gambar, tak perlu pun nak bokeh-bokeh. Cukup rempah dalam pengisian komposisi fotografi, gambar diambil tetap menarik hati.

8. Reka bentuk smartphone itu sendiri
Ada yang nipis, yang berlipat, yang ada lekuk kat tepi dan macam-macam lagilah. Lagi sekali, pergi rasa sendiri dan feel kan mana satu yang sesuai dalam gengaman tangan sendiri.

9. Tambahan fungsi lain yang ada
Macam Huawei ada built in apps yang sangat-sangat best. Smartphone yang lain pun ada. Kaji dan tengok review orang lain dahulu. Majoriti ada slow-mo, timelapse, portrait dan sebagainya mengikut kesesuaiaan kita mahu guna yang mana satu berkadaran dengan tujuan.

Tambahan features yang ada pada telefon jenama Huawei dan Honor.

10. Harga dan pakej
Ini paling penting. Tepuk poket. Ada senyum atau muram. Tengok juga mana-mana pakej telekomunikasi yang menawarkan pakej yang sesuai dengan kewangan kita. Tepuk poket jangan lupa.

Serba sedikit panduan yang boleh dianalisis. Pada saya yang paling utama, mahirkan asas fotografi dahulu. Fahamkan komposisi dan cahaya. Benda ini tahu, bagi smartphone lama pun boleh jadi power hasil gambarnya.

Nak tahu pasal komposisi dalam smartphone photography? Nah, ini ada Ebook 101 Smartphone Photography. Klik sini ya.

Zanariah Salam
Cikgu smartphone fotografi anda.

Pernahkan anda terfikir bahawa kita boleh menjual foto-­foto dan video-­video yang kita ambil hatta menggunakan telefon pintar sekalipun dalam media sosial terutamanya sekali EyeEm? Hanya berbekalkan seringkas peralatan fotografi yang mempunyai sekurang-­kurangnya 2MP, kita mampu meraih pendapatan dalam matawang USD.

Semua itu hanya di hujung jari. Janji pandai mengambil foto, tahu asas fotografi dan juga bijak menggunakan media sosial yang ada.

Banyak agensi antarabangsa stokfoto tersedia dalam memasarkan konten foto dan video anda ke pembeli yang memerlukan.

Salah satunya adalah EyeEm. Ia adalah salah satu platform media sosial yang wujud sejak awal tahun 2010. EyeEm pada dasarnya diasaskan oleh satu kumpulan anak muda yang ingin mengetengahkan konsep mobile photography dalam satu pertandingan fotografi dan penganjuran pameran di Berlin.

Kemudian, ia terus berkembang menjadi platform untuk fotografer menjual hasil karya dan dibeli oleh merata pembeli yang berkehendakkan gambar-gambar yang menarik.

Ebook “Ada Apa Dengan EyeEm’ ini ada mengupas bagaimana menjana pasif income dengan fotografi dan seterusnya membina portfolio diperingkat antarabangsa secara online. Ia lengkap menceritakan bagaimana hendak bermula, tips-tips penting yang perlu diketahui dan juga FAQ yang biasa ditanya. Ebooknya disusun ringkas dan mudah untuk difahami.

Menarik? Bagaimana mahu membeli?

Boleh terus ke pautan di https://gobokbuku.com/product/ada-apa-dengan-media-sosial-eyeem/. Semudah ABC, kalian akan terus dapat ebook ini selepas pembayaran dibuat.

Jom sama-sama kita menimba ilmu baru dan mana tahu ada rezeki dari sekeping gambar yang tersimpan dalam hard disk ataupun telefon itu.

Ini adalah buku ketiga dalam kempen yang saya buat sendiri untuk #Misi14hari.

Buat yang bertanya, apa itu #misi14hari, ia adalah aktiviti yang saya lakukan sendiri dalam melihat kemampuan diri boleh menghabiskan berapa banyak buku dalam tempoh 14 hari ketika Perintah Kawalan Pergerakan yang dilaksanakan di Malaysia bermula dari 18 – 31 Mac 2020 berikutan kes Covid 19 yang terus meningkat. Selain itu, ada juga kerja-kerja lain yang dilakukan berkadaran dengan masa dan ruang sepanjang #misi14hari ini. Itu nanti saya ceritalah.

Buku ketiga yang saya pilih kali ini adalah buku bergambar yang dikeluarkan oleh National Geographic. Setelah 2 buku sebelum ini lebih kepada pembacaan teks, saya rehatkan mata dengan melihat gambar-gambar pula kali ini. Segarkan mata dan minda memproses mengambil input-input penting yang boleh menambahbaikkan lagi seni melihat sedia ada.

Buku ini dibeli ketika BBW (Big Bad Wolf) di Johor Bahru tahun 2019 lepas. Setiap kali ke BBW, ruangan fotografi yang akan saya tuju dahulu. Mencari buku-buku Nat Geo, Magnum, dan buku-buku bergenre photojurnalism. Paling istimewa ketika kunjungan ke BBW, buku-buku begini berkulit keras (hard cover). Sesuatu yang saya suka sangat.

Dalam buku ini yang terdapat hampir 335 mukasurat berwarna, kesemua gambar yang dipaparkan adalah gambar-gambar popular yang dipaparkan dalam Instagram Nat Geo itu sendiri. Boleh follow akaun IG Nat Geo lepas ini.

Ini antara gambar yang saya suka tengok. Simple tapi penuh erti gambar tangan ini.

Leka melihat keseluruhan gambar dalam buku ini. Semuanya ya ampun, tak terkata. Setiap satunya membawa mata saya melihat visual perjalanan kehidupan dalam planet ini. Dari kawasan perumahan, tepi gunung, cityscape, dalam laut, dalam hutan dan macam-macam lagilah.

Setiap visual gambar yang dipaparkan terus dekat rasa dihati. Cara mereka mengkomposisikan subjek, berada di lokasi yang betul dan ambil momen yang benar-benar sempurna memang mengagumkan.

Setiap satu gambar saya belek dan perhatikan susunan subjek dan cerita yang ingin disampaikan. Dari situ terus belajar,

“Oh begini sudutnya”
“Ooo dia buat kompo macam ini, patutlah lawa gambar ini”
“Tengok momen nih!”

Iya, saya belajar dengan melihat gambar orang lain yang saya suka tengok. Dari situ kaji dan buat rujukan. Ambil tahu, kenapa, apa sebab dan mengapa. Tanya pada diri, dan kemudian dari situ perlahan-lahan hadam dan semat dalam kepala. Sebab kadang-kala, rutin harian yang kita nampak depan mata hari-hari itulah, sebenarnya mampu mencipta gambar yang paling menarik sekali dalam diari kehidupan kita. Siapa tahu kan, tak cuba tak tahu.

Zanariah Salam
Setiap hari belajar benda baru.

 

Satu lagi lokasi dalam Johor yang saya suka adalah di Kong Kong, Masai, Johor. Terletak 35km daripada Plaza Tol Cahaya Baru, Lebuhraya Senai Desaru, ia pastinya menjanjikan percutian terbaik untuk kalian sekeluarga.

Umum tahu di sini memang terkenal dengan hidangan seafoodnya. Ada udang, ikan, ketam yang dibuat shell out memang lumayan sungguhlah. Makan bertambah-tambah siap tak pandang kanan kiri kerana asyik benar menikmati hidangan. 

Apatah lagi kalau datang awal pagi, dan kemudian lihat matahari terbit daripada sini. Memang serius lawa sangat. Buktinya, tengoklah pada gambar-gambar ini.

Kalau nak ikutkan, ada benda lagi yang menarik di sini. Merentasi Sungai Johor dengan naik cruise. Pernah ikut sama? Nak tahu?

Dengan naik cruise, kita boleh layan tengok pemandangan cantik pokok kayu bakau sepanjang sungai. Tenang saja tengok. Damai suasananya. Hilang rasa tekanan melihat hijaunya flora di sini. Malah dari satu sudut boleh nampak Jambatan Senai Desaru di celah-celah paya bakau ini. Awesome sangat wei gambarnya. 

Kalau bernasib baik, sesekali itu akan nampak nelayan menjala ikan di sini.

Dan paling tak sangka, ada satu pantai cantik terselindung di sini. Pantai Pasir Choban namanya. Memang lokasi strategik nak posing posing sakan depan kamera dengan berlatarbelakangkan Jambatan Senai Desaru. Nanti pemandu pelancong akan tunjukkan demo bagaimana mahu menjala ikan di sini. Ambil peluang untuk sama-sama buat aktiviti begini. Seronok wei, bila tahu cara nak lilit jala di tangan sebelum nak menjala. Buat budak-budak, memang terujalah. Mana ada benda begini di bandar. Ye tak?

Tak habis di situ, dalam perjalanan pulang dengan menaiki cruise, kita akan merentasi Jambatan Senai Desaru yang menjadi antara ikon kebanggaan Kong Kong. Selama ini kita lalu jambatan ini dengan pengangkutan darat, kali ini kita lalu bawah jambatan dengan pengangkutan air, guna cruise. Memang mengasyikkan menikmati semua ini yang selama ini tak pernah tahu pun. Serius, tambah lagi dengan angin sepoi-sepoi bahasa menyapa muka. Allah, nikmatnya.

Tempat cantik, pemandangan menyenangkan, apatah lagi ia di dalam Malaysia wei. Sempena Tahun Melawat Malaysia 2020 dan Tahun melawat Johor 2020 apa kata bawa keluarga ke sini menikmati semua ini. 

Oh ya, kalau mahu bermalam dan memancing di sini pun boleh. Ada chalet terapung mereka sediakan. 

Terus hubungi Puan Salbiah di

No tel : 013-723 5350

Fb page : Kongkong Eco Tourism

Google map : https://goo.gl/maps/kfBgLy48kZuRUZfj7

 

Zanariah Salam
Pusing keliling tempat sendiri untuk ambil tahu.

 

Soalan :
Bagaimana nak dapatkan gambar yang menarik, saya keliru, nak dapatkan bokeh cantik nak guna apps apa ya?

Jawapan :
Gambar menarik bukan sebab apps dik. Tak perlu gunakan apps untuk dapatkan bokeh yang cantik. Pemahaman mengenai apa itu gambar menarik haruslah difahami terlebih dahulu. Gambar yang baik adalah apabila ia sudah diambil betul dari dalam kamera itu sendiri dengan komposisi yang sempurna, cahaya yang cukup, exposure yang tepat dan momen yang ada dalam satu frame. Bukan editing semata-mata. Editing hanyalah untuk merapikan sahaja, bukan untuk melebih-lebihkan kecuali ada sebab tertentu berkadaran dengan genre fotografi yang dipilih.

Saya suka melihat gambar-gambar daripada photojournalist, gambarnya hidup, ada soul, melihat buatkan mata tak lepas memandang ke tempat lain. Tak edit pun. Kalau ada edit pun sangatlah minimal dan tak melampau. Dan kebanyakkan gambar mereka sudah straight cantik dan perfect daripada kamera. Haaa, itu yang nak kena belajar selalu tengok gambar cantik yang sebenar.

Dapatkan menarik dan bagusnya gambar dari awalan. Sebab itu pentingnya faham asas.

Baca suratkhabar, pergilah tengok pameran photojournalist kita selalu. Boleh juga lihat contoh-contoh gambar begini dalam mana-mana pages photojournalist. Kita sama-sama lihat dan fahamkan.

Zanariah Salam
Melihat gambar cantik seperti gambar karya photojournalist benar-benar boleh buat kita belajar dengan betul.

Sesiapa yang sukakan alam, seronok nak menikmati suasana hutan paya bakau, saya cadangkan kalian bolehlah ke Pulau Kukup di Pontian, Johor. 

Ia adalah hutan paya bakau terbesar di dunia yang tidak dihuni oleh manusia. Lebih menarik lagi, ia telah diiktiraf sebagai Tanah Lembap Berkepentingan Antarabangsa atau tapak Ramsar oleh Biro Persidangan Geneva pada 31 Januari 2003, dan terus menjadikan Taman Negara Johor Pulau Kukup ini antara destinasi pelancongan menarik di Pontian.

Perjalanan ke sini tidaklah jauh. Ambil masa dalam 30km daripada Bandar Pontian. Di sini kalian semua boleh

  1. Merasai pengalaman naik bot tambang

Untuk menaiki bot, anda hanya perlu ke laluan kanan Terminal Feri Kukup. Akan ada pembawa bot sedia menanti kedatangan anda semua.

Perkhidmatan bot dengan bayaran RM5 untuk pergi dan balik disediakan. Dalam masa 5 minit sahaja, anda sudah boleh sampai di sana. Tak terasa pun menaiki bot, tapi pengalaman itu yang lebih menarik untuk dinikmati bersama keluarga.

  1. Melihat flora dan fauna yang wujud

Dengan keluasan lebih kurang 647 hektar dan diliputi oleh hutan paya bakau dengan dan 800 hektar kawasan dataran lumpurnya, Pulau Kukup menjanjikan pembelajaran menarik mengenai spesis flora dan fauna yang wujud di sini. 

Ada signboard bagi setiap spesis kayu bakau di sini.

Bagi menambahkan lagi pembelajaran dan kajian, terdapat tapak semaian yang dipanggil Arboretum disediakan untuk semaian pelbagai tumbuhan. 

Tiket masuk :

Malaysia

Pelajar RM3

Dewasa RM5

Warga Emas RM3

Kanak – kanak Percuma

 

Bukan Warganegara

Pelajar RM10

Dewasa RM20

Warga Emas RM10

Kanak – kanak Percuma

  1. Ambil foto menarik dengan alam

Ada binaan yang agak menarik yang dinamakan sebagai Covered Broadwalk (Time Tunnel) dan Interactive Mudplay yang boleh anda ambil gambar. Buat kaki IG, inilah peluang terbaik untuk mengayakan pelbagai posing cun melecun di sini.

  1. Melawat kelong ikan

Selepas puas berjalan dan melihat flora dan fauna, ketika perjalanan pulang kembali, bot akan singgah sebentar di kelong ikan. Di sini anda akan dapat melihat ikan dikelong sambil membeli sedikit cenderamata jika mahu. Nak tengok ikan terbang pun boleh di sini. Siap sedia dengan video.

Menarik kan? Bagaimana hendak ke sana?

Dari bandar Pontian, kalian boleh menghala ke Jalan Kukup. Jalan terus hingga ke Pekan Kukup. Terdapat deretan kedai makan dan kedai runcit disepanjang jalan di pekan tersebut. Di penghujung jalan, terdapat bangunan besar yang dikenali sebagai Terminal Feri Antarabangsa Kukup. Kalian hanya perlu ke bahagian kanan terminal untuk menaiki bot ke Pulau Kukup.

Ada perkara penting yang perlu diambil kira ketika berkunjung ke Pulau Kukup.

  1. Bawa air minuman secukupnya untuk keperluan sendiri ketika dahaga.
  2. Jika hendak membawa makanan, pastikan ianya disimpan dalam beg. Cukuplah sekadar membawa makanan yang dapat mengalas perut. 
  3. Pakailah kasut dan seluar demi keselesaan perjalanan sepanjang berjalan di sekitar Pulau Kukup.
  4. Pulau Kukup dibuka daripada jam 9 pagi hingga 5 petang. Waktu terakhir masuk adalah jam 4 petang. Oleh itu, rancanglah perjalanan kalian supaya persinggahan kalian ke sini tidak kelam kabut dan tergesa-gesa. Nikmati alam sepuasnya dan hiruplah udara segar di sini.

Sesekali meneroka tempat sendiri, pastinya akan membawa kenangan yang lebih manis bersama keluarga dan anak-anak terutamanya menikmati alam. Mereka pun boleh belajar sama.

Zanariah Salam
Pusing keliling tempat sendiri untuk ambil tahu.

error: Content is protected !!