FOTOGRAFI

10 TIPS PENTING DALAM MEMILIH SMARTPHONE

Pinterest LinkedIn Tumblr

Lambakan pelbagai jenama telefon pintar (smartphone) dipasaran buatkan kita kadangkala pening kepala hendak pilih yang mana satu. Jenama A, nampak menarik tawarannya, jenama B, mengancam pilihan yang ada, jenama C, cantik pula rekabentuknya.

Iya, ia pastinya boleh buatkan kalian rasa bingung dan keliru. Ini ada saya tunjukkan 10 tips cara pilih smartphone yang boleh dijadikan panduan checklist sebelum membayar sejumlah harganya dikaunter.

1. Sistem operasinya, suka pada android ataupun iOS
Nak kena tanya diri sendiri, aku lebih selesa yang mana. Sebab yang nak tekan-tekan kat skrin telefon tu tangan sendiri, bukan tangan orang lain.

gambar sumber google

2. Gunakan smartphone untuk tujuan apa.
Banyak guna nanti untuk ambil gambar, video, internet atau apa? Ini semua berkait rapat dengan series dan jenama yang dipilih.

3. Processor dan RAM
Ini pun penting supaya kita tahu keupayaan smartphone itu masa kita nak download apps bagai. Processor yang baik membolehkan anda buat apa saja dalam smartphone tanpa lagging atau crush. Manakala RAM membolehkan anda menyimpan apps yang anda buka untuk kegunaan processor. Sebab itu anda boleh buka dan keluar apps tanpa perlu nak restart semula apps tersebut.

4. Ruangan internal storage
Majoriti smartphone yang super canggih sekarang tak ada dah slot untuk memori kad. Jadinya sila tengok dengan teliti internal storage dia berapa? Tapikan, agak-agak kalau dah selalu ambil gambar dan video tu, sila-sila lah transfer semua file tu dalam external hard disk. Jangan sampai smartphone dah start slow baru nak transfer.

5. Saiz dan kualiti skrin
Ada orang suka pada skrin besar, ada orang pula sebaliknya. Jadinya saya cadangkan, pergi mana-mana kedai telefon, pegang dan cuba try test dahulu mana yang tangan kita rasa serasi sangat. Ingat, tangan kita yang nak sentuh skrin telefon tu setiap hari.

6. Daya tahan kapasiti baterinya
Ini pun sama penting. Biasa ia hadir dengan 3000mAh. Lagi besar lagi bagus. Tapikan kalau setiap masa layan internet, main games, tengok youtube, memang kena cas lah setiap hari. Tengok tahap penggunaan anda dan ini kembali berbalik pada poin no 2 di atas.

7. Keupayaan kamera dan videonya
Ini siapa yang memang kaki ambil gambar wajib tahu. Sebaiknya mahirkan dalam asas fotografi dahulu. Barulah lebih super cantik hasilnya. Memang kita tertarik dengan bokeh creamy tu, tapi ada sesetengah gambar, tak perlu pun nak bokeh-bokeh. Cukup rempah dalam pengisian komposisi fotografi, gambar diambil tetap menarik hati.

8. Reka bentuk smartphone itu sendiri
Ada yang nipis, yang berlipat, yang ada lekuk kat tepi dan macam-macam lagilah. Lagi sekali, pergi rasa sendiri dan feel kan mana satu yang sesuai dalam gengaman tangan sendiri.

9. Tambahan fungsi lain yang ada
Macam Huawei ada built in apps yang sangat-sangat best. Smartphone yang lain pun ada. Kaji dan tengok review orang lain dahulu. Majoriti ada slow-mo, timelapse, portrait dan sebagainya mengikut kesesuaiaan kita mahu guna yang mana satu berkadaran dengan tujuan.

Tambahan features yang ada pada telefon jenama Huawei dan Honor.

10. Harga dan pakej
Ini paling penting. Tepuk poket. Ada senyum atau muram. Tengok juga mana-mana pakej telekomunikasi yang menawarkan pakej yang sesuai dengan kewangan kita. Tepuk poket jangan lupa.

Serba sedikit panduan yang boleh dianalisis. Pada saya yang paling utama, mahirkan asas fotografi dahulu. Fahamkan komposisi dan cahaya. Benda ini tahu, bagi smartphone lama pun boleh jadi power hasil gambarnya.

Nak tahu pasal komposisi dalam smartphone photography? Nah, ini ada Ebook 101 Smartphone Photography. Klik sini ya.

Zanariah Salam
Cikgu smartphone fotografi anda.

zanariah salam

Suka ambil gambar, suka travel, suka beli buku, suka membaca. Hai, awak suka apa pula?

Write A Comment

error: Content is protected !!