Author

zanariah salam

Browsing

Soalan :
Bagaimana nak dapatkan gambar yang menarik, saya keliru, nak dapatkan bokeh cantik nak guna apps apa ya?

Jawapan :
Gambar menarik bukan sebab apps dik. Tak perlu gunakan apps untuk dapatkan bokeh yang cantik. Pemahaman mengenai apa itu gambar menarik haruslah difahami terlebih dahulu. Gambar yang baik adalah apabila ia sudah diambil betul dari dalam kamera itu sendiri dengan komposisi yang sempurna, cahaya yang cukup, exposure yang tepat dan momen yang ada dalam satu frame. Bukan editing semata-mata. Editing hanyalah untuk merapikan sahaja, bukan untuk melebih-lebihkan kecuali ada sebab tertentu berkadaran dengan genre fotografi yang dipilih.

Saya suka melihat gambar-gambar daripada photojournalist, gambarnya hidup, ada soul, melihat buatkan mata tak lepas memandang ke tempat lain. Tak edit pun. Kalau ada edit pun sangatlah minimal dan tak melampau. Dan kebanyakkan gambar mereka sudah straight cantik dan perfect daripada kamera. Haaa, itu yang nak kena belajar selalu tengok gambar cantik yang sebenar.

Dapatkan menarik dan bagusnya gambar dari awalan. Sebab itu pentingnya faham asas.

Baca suratkhabar, pergilah tengok pameran photojournalist kita selalu. Boleh juga lihat contoh-contoh gambar begini dalam mana-mana pages photojournalist. Kita sama-sama lihat dan fahamkan.

Zanariah Salam
Melihat gambar cantik seperti gambar karya photojournalist benar-benar boleh buat kita belajar dengan betul.

Sesiapa yang sukakan alam, seronok nak menikmati suasana hutan paya bakau, saya cadangkan kalian bolehlah ke Pulau Kukup di Pontian, Johor. 

Ia adalah hutan paya bakau terbesar di dunia yang tidak dihuni oleh manusia. Lebih menarik lagi, ia telah diiktiraf sebagai Tanah Lembap Berkepentingan Antarabangsa atau tapak Ramsar oleh Biro Persidangan Geneva pada 31 Januari 2003, dan terus menjadikan Taman Negara Johor Pulau Kukup ini antara destinasi pelancongan menarik di Pontian.

Perjalanan ke sini tidaklah jauh. Ambil masa dalam 30km daripada Bandar Pontian. Di sini kalian semua boleh

  1. Merasai pengalaman naik bot tambang

Untuk menaiki bot, anda hanya perlu ke laluan kanan Terminal Feri Kukup. Akan ada pembawa bot sedia menanti kedatangan anda semua.

Perkhidmatan bot dengan bayaran RM5 untuk pergi dan balik disediakan. Dalam masa 5 minit sahaja, anda sudah boleh sampai di sana. Tak terasa pun menaiki bot, tapi pengalaman itu yang lebih menarik untuk dinikmati bersama keluarga.

  1. Melihat flora dan fauna yang wujud

Dengan keluasan lebih kurang 647 hektar dan diliputi oleh hutan paya bakau dengan dan 800 hektar kawasan dataran lumpurnya, Pulau Kukup menjanjikan pembelajaran menarik mengenai spesis flora dan fauna yang wujud di sini. 

Ada signboard bagi setiap spesis kayu bakau di sini.

Bagi menambahkan lagi pembelajaran dan kajian, terdapat tapak semaian yang dipanggil Arboretum disediakan untuk semaian pelbagai tumbuhan. 

Tiket masuk :

Malaysia

Pelajar RM3

Dewasa RM5

Warga Emas RM3

Kanak – kanak Percuma

 

Bukan Warganegara

Pelajar RM10

Dewasa RM20

Warga Emas RM10

Kanak – kanak Percuma

  1. Ambil foto menarik dengan alam

Ada binaan yang agak menarik yang dinamakan sebagai Covered Broadwalk (Time Tunnel) dan Interactive Mudplay yang boleh anda ambil gambar. Buat kaki IG, inilah peluang terbaik untuk mengayakan pelbagai posing cun melecun di sini.

  1. Melawat kelong ikan

Selepas puas berjalan dan melihat flora dan fauna, ketika perjalanan pulang kembali, bot akan singgah sebentar di kelong ikan. Di sini anda akan dapat melihat ikan dikelong sambil membeli sedikit cenderamata jika mahu. Nak tengok ikan terbang pun boleh di sini. Siap sedia dengan video.

Menarik kan? Bagaimana hendak ke sana?

Dari bandar Pontian, kalian boleh menghala ke Jalan Kukup. Jalan terus hingga ke Pekan Kukup. Terdapat deretan kedai makan dan kedai runcit disepanjang jalan di pekan tersebut. Di penghujung jalan, terdapat bangunan besar yang dikenali sebagai Terminal Feri Antarabangsa Kukup. Kalian hanya perlu ke bahagian kanan terminal untuk menaiki bot ke Pulau Kukup.

Ada perkara penting yang perlu diambil kira ketika berkunjung ke Pulau Kukup.

  1. Bawa air minuman secukupnya untuk keperluan sendiri ketika dahaga.
  2. Jika hendak membawa makanan, pastikan ianya disimpan dalam beg. Cukuplah sekadar membawa makanan yang dapat mengalas perut. 
  3. Pakailah kasut dan seluar demi keselesaan perjalanan sepanjang berjalan di sekitar Pulau Kukup.
  4. Pulau Kukup dibuka daripada jam 9 pagi hingga 5 petang. Waktu terakhir masuk adalah jam 4 petang. Oleh itu, rancanglah perjalanan kalian supaya persinggahan kalian ke sini tidak kelam kabut dan tergesa-gesa. Nikmati alam sepuasnya dan hiruplah udara segar di sini.

Sesekali meneroka tempat sendiri, pastinya akan membawa kenangan yang lebih manis bersama keluarga dan anak-anak terutamanya menikmati alam. Mereka pun boleh belajar sama.

Zanariah Salam
Pusing keliling tempat sendiri untuk ambil tahu.

Pagi-pagi nak pergi kerja, aduh lawanya bila nampak matahari bulat bentuknya naik perlahan-lahan. Terus rasa nak berhenti mana-mana dan ambil kamera. Dapat sekeping pun jadilah. Buat hadiah pada diri sendiri dan semangat motivasi pagi-pagi.

Bila ada kesempatan berhenti, nah, ini antara yang boleh dipraktiskan

1. Cari mana-mana spot lokasi yang menarik.
Yang ada foreground menawan. Macam dalam contoh gambar saya ini, sebab masa ini saya berada di kampung, jadinya gunakanlah saja pokok-pokok sebagai foreground.

Buat mereka yang berada di bandar, bentuk bangunan sekeliling selalunya menjadi pilihan.

2. Gunakan setting yang betul.
Kamera yang saya gunakan bukanlah high end kamera. Kamera biasa tapi ada focal length hingga 1200mm. Lagipun target nak dapatkan bulat penuh matahari dalam frame. Jadi saya gunakan focal length tersebut dengan manual setting, aperture F8, shutterspeed 1/8000 sebagai permulaan dan ISO 100. Shutterspeed akan saya naikkan berkadaran dengan perubahan terang cahaya matahari. Oh ya, white balance saya gunakan shade. Biar lagi dramatis warnanya.

3. Bila dah siap sedia, tunggulah momen menarik hadir dalam frame.
Ubah sikit kedudukan supaya kita dapat pelbagai komposisi menarik. Boleh gunakan 2/3 atau 1/3 bahagian dalam frame dalam menyusun kedudukan matahari dan foreground.

Masa inilah sel-sel otak berkembang mencari sudut paling kreatif sebaik mungkin. Doa banyak-banyak ada sekawan burung lalu ke, awan bergerak disebalik matahari ke dan sebagainya. Saya dapat seekor burung melintas macam ini pun dah nasib baik. Iyalah, momen sekejapan berlaku kan.

Ini serba sedikit yang selalu saya praktiskan. Asas sahaja. Bila dilokasi sebenar, setting itu pun akan diubah ikut lokasi dan cahaya waktu itu.

Kadang kala, bila outing bersama kawan, seorang dah dapat momen best, masing-masing teruja nak tengok. Itulah seronoknya kalau outing bersama kawan-kawan sehobi. Tak kira hobi apa pun. Betul tak? Untung buat ladies yang ikut sama Melaka (14 / 15 Mac 2020), JB (21 Mac 2020) dan Jurnal Kembara Johor, 11 April 2020. Kita kongsi lagi tips menarik terus dilapangan. Setiap satu lokasi pastinya berbeza momen, kan.

Zanariah Salam
Tengok matahari terbit, menyenangkan.

Dalam menghasilkan foto yang menarik, ia melalui fasa

1. Melihat atau kenalpasti apa yang menarik dan tertarik
2. Mengidentifikasikan apa yang rasa dalam hati melalui idea
3. Menginterpretasikan idea kepada visual

Contoh foto ini.
Saya tertarik pada leading line dan reflection yang ada pada jambatan ini. Ianya sangat simetri kerana saya berada di posisi yang betul-betul mengadapnya.

Ia akan nampak biasa-biasa jika saya hanya ambil foto jambatan itu sahaja. Idea mula berlegar dalam kepala bagaimana mahu bagi lagi menarik.

Jadi saya tunggu sebentar hinggalah ada orang lalu. Dan apabila subjek berada diantara ruang yang betul, masa itulah klik klik berlaku. Interpretasikan idea kepada visual.

Ini contoh saja dari beberapa siri idea dalam kepala.

Begitulah serba sedikit. Ia perlukan kesabaran yang tinggi dan ada kalanya ia juga bergantung kepada nasib. Yang penting ada minat yang tinggi dan semua itu boleh menjadi sangat baik dengan izinNya juga.

Mahu belajar berdepan dengan tips lagi menarik?

Zanariah Salam

Dugaan sungguh. Apatah lagi bila selama ini berusaha nak turunkan berat badan, tapi tak berhasil sebab tak tahan dengan godaan makanan yang sedap-sedap terhidang depan mata.

Nasi dagang lah, nasi lemak lah, nasi kerabu lah, mee goreng lah. Sebut saja. Macam-macam ada.

Nak makan, iya boleh. Tak salah pun. Tapi kalau kita dapat kawal jumlah karbohidrat yang diambil, kita boleh saja hilang berat badan dengan mudah.

Ada satu tips yang kawan saya beritahu. Beliau amalkan dengan makan makanan berlemak. Mula-mula itu tak percayalah juga. Gila kau, makan lemak boleh kurus. Macam tak logik pun ada kan.

Tapi rupanya, bila dia terangkan satu persatu, ooooo, dengan makan lemaklah kita boleh cepat kurus. Sebab kita nak lemak itu yang jadi tenaga, bukan karbohidrat. Bila lemak itu dah bertukar jadi tenaga, secara tak langsung, berat badan akan berkurangan dengan sangat cepat. Tapi lemak bukan sebarang lemak, lemak baik tau yang kita makan.

Habis itu, nak kena kurangkan makan nasi ke? Mana boleh, nasi itu kan makanan ruji kut.

Awak, boleh saja gantikan nasi itu dengan cauliflower atau bunga kobis. Cincang halus bunga kobis itu dan kemudian masaklah buat seperti resepi nasi goreng. Sedap rupanya. Yummy.

Banyak lagi beliau kongsikan tempoh hari. Duduk depan dia, dengar dia cot cet cerita tak sudah, gembira sangat-sangat. Sebab dia dapat turun 6kg dalam tempoh 6 minggu. Siap cakap lagi, yang bacaan kencing manis dia pun dah semakin bagus, sekitar 5.4 – 5.9 saja. Happy sungguh. Tengok pun dah makin aktif dah sekarang. Ke sana ke sini buat aktiviti luar, outing dengan kawan-kawan.

Itulah kelebihan diet keto yang beliau amalkan. Kalau ada kawan-kawan nak tahu lebih lanjut, boleh terus tengok apa lagi dia cerita kat sini. Ebook tentang Diet Keto, khas panduan asas untuk bermula.

Siap ada 21 resepi sedap yang boleh dicuba. Fuh, memang boleh pakai baju saiz idaman masa raya nanti ini.

Zanariah Salam
Suka minum jus avocado.

Gambar-gambar ini adalah pemandangan yang boleh kita ambil jika berkunjung ke U Bein Bridge di Myanmar. Sini memang antara lokasi terbaik untuk ambil gambar semata. Bahkan, baru saja di sini beberapa jam, begitu banyak ruangan memori kad saya sudah terisi.

U Bein Bridge ini adalah jambatan kayu sepanjang 1.2km dan dibina daripada beribu-ribu kayu yang didirikan bagi menjadi laluan untuk penduduk setempat dan pelancong menyeberangi Tasik Taungthaman. Nampak saja macam usang benar jambatan ini, tapi teguh sebenarnya. Malah ia memberi satu seni komposisi leading line yang menarik dalam fotografi.

Datang ke sini pada awal pagi dan lewat petang sangatlah sesuai.

Pada awal pagi, boleh lihat sendiri nelayan-nelayan menjala ikan ditasik ini. Berdiri dari atas jambatan dan ambillah gambar sepuasnya.

Petang pula, bila cahaya oren beransur-ansur menyelubungi jambatan ketika matahari mula melabuhkan diri, ia mewujudkan suasana yang sangat dramatik. Dengan silhouette struktur kayu dan orang lalu lalang di situ menambahkan lagi keterujaan untuk terus menekan butang shutter tanpa henti. Jadi leka betul.

Nak lagi menarik, boleh naik sampan yang disediakan. Ada sedikit tambang dikenakan. Ramai juga yang menikmati matahari terbenam dari sini. Ada tele lens, memang cun melecun hasil gambar yang boleh dapat. Silap-silap, bila kena dengan cuacanya, boleh dapat bulatnya matahari yang sangatlah cantik. Kena pula masa itu, ada orang lalu, waduh, dramatik sungguh momennya.

Pergi travel semata-mata untuk ambil gambar dan nikmati alam, begitu indah sekali pengalaman. Ambil tahu budaya setempat, cara kehidupan mereka, menambah pengetahuan baru sepanjang perjalanan.

Eh, siapa yang dah sampai ke sini?

Zanariah Salam
Terus teringat momen paling tak boleh dilupa bila tengok gambar kat sini. Kelakar pun ada. Hehe

Syukur.

Permulaan 2020 yang memberi seribu satu pengalaman baru. 4 keping gambar yang saya ambil dengan menggunakan sepenuhnya smartphone telah mendapat honorable mentions dalam 9th Mobile Photography Awards 2019.

Bersaing dengan ribuan mereka yang punyai kelebihan masing-masing diperingkat antarabangsa bukanlah sesuatu yang mudah. Rezeki menyebelahi, juri suka pula gambar yang saya hantar.

Pening pada awalnya nak hantar gambar apa. Dengan 20 kategori yang setiap satunya ada kekuatan masing-masing. Akhirnya, satu keping gambar yang diambil semasa trip #FotoOhsem Blitar Nov lepas memikat hati juri dalam kategori travel & adventure. Manakala tiga lagi keping gambar dalam kategori macro & details. Antara kategori yang saya suka sangat nak buat tanpa jemu setiap hari dengan smartphone.

Dari trip FotoOhsem Blitar Nov lepas.
TRAVEL & ADVENTURE : HONORABLE MENTIONS
https://mobilephotoawards.com/travel-adventure-winners-9th-annual-mpa/
MACRO & DETAILS : HONORABLE MENTIONS
https://mobilephotoawards.com/macro-details-winners-9th-annual-mpa/
MACRO & DETAILS : HONORABLE MENTIONS
https://mobilephotoawards.com/macro-details-winners-9th-annual-mpa/
MACRO & DETAILS : HONORABLE MENTIONS
https://mobilephotoawards.com/macro-details-winners-9th-annual-mpa/

Tahniah juga buat Raja Shafiek untuk honorable mentions juga dalam kategori people. Pun sama, gambar daripada trip Blitar tempoh hari. Ternyata gambar Blitar ini punya auranya tersendiri. Kalian kena ikut kami FotoOhsem untuk merasai keseronokkan ambil gambar, dan kemudian kita berkongsi rahsia dan tips-tips menarik. Yang sudah ikut sama, ada saja perkara istimewa kita kongsikan bersama. Kan, kan, kan.

Pun dari trip FotoOhsem Blitar Nov lepas.
Gambar cantik daripada Raja Shafiek.
PEOPLE PHOTOS : HONORABLE MENTIONS
https://mobilephotoawards.com/people-winners-9th-annual-mpa/

Zanariah Salam
Suka travel cari gambar best best. Ikut FotoOhsem lah. Gitu.

Tarikan baru buat pengunjung Kuala Lumpur terutamanya pada waktu malam. Dan boleh saya katakan ikon terbaru lokasi pelancongan di Kuala Lumpur.

Pintasan Saloma.

Laluan pejalan kaki sepanjang 370m yang dapat memendekkan perjalanan dari Kg. Baru ke menara berkembar KLCC daripada 30 minit kepada 7 minit sahaja yang siap sedia dibuka untuk orang awam bermula awal Feb 2020 lepas.

Ada spot yang telah disediakan untuk pengunjung bergambar dengan berlatarbelakangkan KLCC.

Senibinanya yang diinspirasikan daripada sireh junjung sememangnya cantik dan unik sekali. Apatah lagi kalau datang sini waktu malam. Dengan kerlipan lampu LED-nya yang berwarna-warni memang sesuai sangatlah untuk kalian bergambar di sini. Lokasi menarik untuk pengunjung menikmati waktu malam dengan suasana kota dari pemandangan lama dan baru Kuala Lumpur.

Laluan ini dibuka setiap hari dan ditutup mengikut waktu perjalanan Kelana Jaya LRT yang berakhir tengah malam.

Isnin – Sabtu : 5 pagi – 1pagi
Ahad / Cuti Umum : 5 pagi – 12.20 pagi

Untuk ke sini, kalian boleh naik LRT Rapid KL dan berhenti di Stesen Kg Baru. Atau boleh juga daripada Public Bank KLCC dan ikut melalui restoren NZ Curry.

Ada sesiapa yang sudah sampai ke sini? Maklumlah, tempat baru, ramai juga yang mengunjungi sini setiap hujung minggu.

Jemput tengok gambar yang sempat saya ambil semasa ke sini baru-baru ini. Gambar diambil menggunakan iPhone 11 sepenuhnya.

#ShotOniPhone11
#ShotOniPhone

Zanariah Salam
Kagum dengan senibinanya yang diinspirasikan daripada senibina Bridge of Peace di Tbilisi, Georgia.

Terima kasih buat 9 orang wanita hebat untuk kelas “Photography Through Your Smartphone” bersama saya semalam di KL.

Bermula jam 8 pagi kita berjumpa dan bersuai kenal kemudian sesi briefing dan cara mengendalikan smartphone saya terangkan satu persatu.

Lepas itu kita gerak ke lokasi dan terus buat gambar mengikut misi dan matlamat kelas.

“Melihat” tempat biasa-biasa menjadi sedikit berbeza dalam gambar dipraktiskan satu demi satu.

“Cikgu, kenapa saya punya gambar tak macam akak tu”

“Cikgu, tunjuk sikit kompo macam mana?”

Penat berjalan, kita rehat dan review sedikit gambar. Kritik itu ini demi pembaikkan gambar seterusnya.

Teruskan membuat latihan hari demi hari hingga kita benar-benar mahir atas apa yang telah dipelajari tadi. Gear hanyalah alat. “Mata” itu yang perlu digilap selalu. Ingat, masing-masing punya kelebihan “melihat” yang harus dihargai.

“Ok cikgu, saya tahu dah sekarang, tak mudah rupanya, tapi bila dah tahu, ya ampun cikgu, seronoknya”

“Kan”

Sehingga kita semua berjumpa lagi. Jangan putus asa dan teruskan membuat latihan okay.

Zanariah Salam
Guru fotografi smartphone dan kamera anda, cewah. Okay, ada siapa nak belajar lagi?

Saya tertarik dengan ayat ini.

Gagal dalam peperiksaan bukan bermakna gagal dalam kehidupan. Peperiksaan yang ditentukan oleh manusia bersifat subjektif. Anda hanya gagal jika anda gagal dalam ujian Allah.

Ia terus mengingatkan saya masa di tingkatan 1 dulu. Saya suka pada matematik dan tak pernah sekali mendapat keputusan rendah. Selalu antara mereka yang mendapat markah tinggi.

Entah macam mana, ada satu kali dalam ujian bulanan, markah saya corot. Cikgu panggil nama dan saya malu-malu untuk ke hadapan. Serius wei, selalu score, kali ini dapat corot pulak.

Cikgu kata, ujian bulanan saja. Tak apa. Boleh cuba lagi. Kalau tidak awak tak akan sedar dan terus leka.

Saya pegang kata-kata itu. Ia memang memberi kesan sungguh.

Betul, gagal sekali, bukan gagal selama-lamanya. Ia mungkin petunjuk untuk kita terus belajar erti bersyukur dan dekat pada Allah.

Ada orang gagal berkali-kali. Bangkit dan terus bangkit.

Ada orang gagal dan tak tahu bagaimana mahu bangkit mengatasinya.

Bila saya baca buku ini, ada banyak sekali cara bagaimana mahu memujuk hati supaya tidak terus tenggelam dalam kesedihan apabila mengalami kegagalan. Dari mengenali diri sendiri, memupuk sifat positif, buang ciri-ciri negatif, menghargai kehidupan dan bagaimana menghadapi kehidupan ini diterangkan satu persatu.

Antara buku tulisan Dr Noor Hayati Yasmin yang saya sarankan untuk kalian semua baca.

Banyak pengisian didalamnya yang boleh diambil belajar.

Boleh terus perolehi dengan set kombo self help ini di web https://duapenulis.com.
Kombo istimewa dan alang-alang mahu bangkit, kita jadi minimalis sekali. Haa, gitu.

2 buku yang saya sarankan untuk kalian ada dalam koleksi.

Bangkit Selepas Gagal
Misi Menjadi Minimalis

Terus ke sini untuk pesan okay,
https://duapenulis.com/…/set-self-help-misi-menjadi-minimal…

Ada banyak lagi buku menarik dalam website itu. Malah saya difahamkan buku Projek Lavender 2: Kanser: Catatan Hati Tentang Reda yang diusahakan oleh Norsa’adah Ahmad dan Dr. Noor Hayati Yasmin ini telah disenaraikan sebagai buku yang memenuhi fungsi sebagai buku perawatan jiwa oleh presiden Biblioterapi Malaysia. Menarik bukan?

Terus beli okay.

Zanariah Salam
Kena banyak baca buku lagi. Jom sesama kita.

 

error: Content is protected !!