JALAN-JALAN

KASHMIR YANG MENAKJUBKAN

Pinterest LinkedIn Tumblr

Bumi bertuah yang subur tanahnya. Walnut, safron, kambing biri-biri, epal, padi semuanya ada di sini.

Semua tempat cantik. Memang halakan saja kamera atau smartphone di kiri dan kanan. Tunggu momen hadir, lawa kejadiannya.

Namun, ada yang diangan, tidak kesampaian. Hajat mahu makan epal segar petik dari ladang di Pahalgam sambil minum jus epal terbantut gara-gara laluan ke sana ditutup kerana pergolakan yang melanda sekarang ini. Pasrah, kami tukar ke laluan lain.

Wow, tak sangka, Dia hadiahkan memori yang paling cantik rupanya. Sebati dengan jiwa yang memang sukakan gambar human interest. Puas. Kawan yang lain pun sama. Tersenyum masing-masing membelek kamera.

Wah, adoi, ei, eh eh, mazbalay, tak pernah lekang disebut banyak kali. Pantang nampak kambing lalu, orang berjalan, hinggakan pada helang dan itik pun ada saja momen menarik diambil.

Tak pernah membayangkan sebegini cantik Kashmir. Celah inci setiap muka buminya memang buat rasa tak nak balik saja. Lebih lagi bila dapat jejak tempat shooting filem Notebook. Wei, awesome sungguh la hai. Paling bertuah, bila tiada ramai pelancong kali ini. Merata gambar ‘clean’ saja.

InsyaAllah, Kashmir selamat. Kita doakan sama-sama supaya ia kembali pulih, dan lebih ramai pelancong datang ke sini. Makan sedap, pemandangan mengasikkan memang menjanjikan kenangan terindah dalam memori. Kita sama-sama bantu mereka. Malah mereka sendiri sangat-sangat memuji setiap kali orang Malaysia datang ke sini. Barangkali sebab kita ni, boleh dikatakan kaki ‘shopping’ juga la kan.

Nah, saya paparkan sedikit momen menarik yang sempat kamera Sony RX100vi saya rakamkan. Kali ini lebih travel light sebab bawa orang.

Menakjubkan apabila setiap kali masuk, ada saja momen dan perhentian berbeza. Tidak pernah puas nak ke sini sebenarnya.

Zanariah Salam
Suka ambil gambar travel.

zanariah salam

Suka ambil gambar, suka travel, suka beli buku, suka membaca. Hai, awak suka apa pula?

Comments are closed.

error: Content is protected !!