Tag

india

Browsing

Tiba-tiba, perasaan rindu pada Kashmir muncul. Perasaan itu datang ketika leka melihat kembali gambar-gambar yang diambil ketika di sana.

Teringat akan Shikara, pengangkutan umum jika menginap di houseboat, Dal Lake. Inilah yang dinaiki saban pagi dan lewat petang.

Masih lagi terasa ayunannya ke kiri dan ke kanan. Dengar kocakan air, kicauan burung berterbangan dan warna alam yang mempesona hati. Terbayang reflection deretan houseboat di atas permukaan tasik.

Shikara, sampan berbumbung yang boleh memuatkan hingga 6 orang bergantung pada saiz badan.

Yang sukakan pada suasana rilek menikmati alam, boleh duduk dibahagian tengah dan berangan seperti maharaja dan maharani.

Manakala yang berkehendakkan tangkapan gambar dan video menarik mata, boleh duduk di bahagian hadapan ataupun belakang berhampiran dengan pendayung Shikara. Tiada paksaan kerana itulah tujuan ke Kashmir. Menikmati alam dan pemandangannya yang cantik-cantik belaka.

Seperti tempat lain, Dal Lake punya keistimewaannya yang tersendiri. Sepadan dengan gelaran yang diberi “Jewel in the crown of Kashmir” atau “Srinagar’s Jewel.” Tasik yang paling cantik dengan berlatarbelakangkan lembah pergunungan Himalaya yang masih boleh kelihatan salji dipuncaknya walau pada apa musim pun. Indah sekali.

Teringat kisah cinta pandang pertama hanya menerusi buku catatan dalam filem Notebook apabila melihat pulau kecil yang dinamakan Char Chinar disaat mengelilingi Dal Lake. Kisah yang bukan hanya pada memperjuangkan soal cinta dalam diam, tapi juga tentang berdamai dengan diri. Dari seorang yang tegas dan keras, berubah berhati lembut disaat bersama anak kecil.

Sungguh. Seperti Notebook, cinta pandang pertama tak pernah lupus dalam ingatan apabila menyebut Kashmir. Banyak pengalaman hidup yang dapat dikutip. Bagaimana setiap musim berubah, begitulah juga pola kehidupan mereka mencari rezeki demi kelangsungan hidup.

Zanariah Salam
Memandang alam dengan fotografi.

Tak sah kalau ke Kashmir, tak singgah di Sonamarg. Pergi ke sini mesti terus teringat cerita Bajrangi Bhaijaan. Ala yang ada scene gunung ganang yang diliputi salji itu la.

Tak banyak subjek untuk human interest di sini kecuali kalau nak buat staging. Selebihnya, layan ambil landscape sajalah. Berdiri ditempat yang kiri kanan gunung ganang, memang boleh buat hati sejuk saja. Nak pekik jerit pun boleh kalau kat sini. Lepaskan geram orang kata. Janji siap sedia menahan muka tebal seinci nanti. Haha.

Nak ke sini kenalah naik kuda. Tapi kalau ada stamina kuat, nak berjalan kaki pun boleh. Tapi sanggup ke? Jauh wei, dengan udara agak nipis, naik bukit, turun bukit, mencabar gak. Tapi pemandangan sekeliling memang superb.

Kat sini, setiap musim berbeza pemandangannya. Kalau masa winter, penuh gunung ganang tu dengan salji. Silap-silap nak masuk ke sini pun tak boleh kalau salji tebal. Tapi masa autumn, pokok-pokok tu akan berwarna kuning merah daunnya. Masa trip lepas baru ni, boleh dikatakan dah nak penghujung summer dan nak masuk autumn. Jadinya dapatlah langit membiru dengan seketul awan pun tak ada. Cuma masa kami nak bersiap beredar dari sini, barulah awan mula muncul. Yeay.

Pacak tripod, layan buat panorama 180 darjah dengan hembusan udara dingin, lepas itu buat long exposure dengan big stopper kat tepi anak sungai itu memang jadi kegilaan buat pengemar landscape. Memang heaven. Silap-silap kalau ada cukup masa dengan keadaan mengizinkan, layan buat milky way pun best kat sini kan. Bayangkan lah.

Berada kat sini memang serba serbi lawa pemandanganya. Tak susah mana, halakan saja kamera tu ke mana-mana arah. Lawa saja kejadiannya.

Nah, saya kumpulkan gambar Sonamarg. Lebih kepada gambar gunung ganang la yea. Yang lain, saya lebihkan dengan rakaman dalam mata saja. Kalian kena sekali datang sini. Tengok sendiri apa yang mata saya nampak.

Zanariah Salam
Suka ambil gambar travel buat hati girang.

Buat mereka yang berhajat mahu ke Kashmir nanti, pergilah ke Floating Market. Tengok sendiri bagaimana suasana jual beli dalam sampan. Ini antara satu-satunya floating market yang ada di India dan mula menjadi tumpuan peminat fotografi sejak ada seorang fotografer dari Jepun merakamkan suasana di sini dalam buku panduan pelancongan yang diterbitkan di Jepun sekitar tahun 1960 lepas.

Untuk ke sini, kenalah bangun awal pagi tau. Boleh mandi cara P. Ramlee dulu kalau tak tahan sejuk. Lepas solat subuh, segeralah naik shikara. Dalam 30 – 40 minit sampailah.

Sepanjang perjalanan itu, akan ada saja momen menarik nak rakam. Sampaikan angsa yang tengah bersidang pun dah macam rupa retis gayanya kita ambil gambar dia tanpa henti. Nasiblah kau lah angsa, terserempak dengan kami. Ramai OP dengan DoP dalam shikara.

Reflection jangan cakaplah. Awal pagi, air tasik tenang. Memang jamuan dalam memori kad saja. Sambil-sambil itu, bolehlah cuba hembus nafas, kut-kut nampak kepulan asap keluar.

Ada pelbagai tanaman dijual dek kerana bagusnya ekosistem kat tasik ini. Jangan tak tahu, batas tanaman dibina secara terapung tau. Nak tengok mereka guna timbang jenis dacing pun ada kat sini.

Damai saja tengok cara mereka. Macam tak pernah runsing dengan pergolakkan yang tengah melanda sekarang. Sudah hampir lebih 50 hari dalam perintah berkurung dan kali ini antara yang teruk kena. Semua talian komunikasi, internet diputuskan kecuali land line, malah ada sesetengah tempat, bekalan elektrik dan air pun terputus. Nak beli minyak kat stesen pun khabarkan kena catu. Kita doakan sama-sama supaya mereka bebas daripada konflik ini secepat yang mungkin.

Dan waktu kami kat sana, keadaan terkawal. Ikut saja driver cakap apa. Mana tempat boleh ambil gambar kita ambillah. Mana yang tak digalakkan itu, kita rakam dengan mata saja. Mudah saja sifirnya.

Tak nak sedih-sedih, kita tengok dulu hasil gambar sikit. Macam biasa, masih lagi daripada Sony RX100vi dan ada beberapa keping gambar hasil jepritan Gopro 7. Rugi kalau kat sini tak ambil wide shoot. Banyak momen menarik. Dan sini antara tempat kesukaan saya.

Zanariah Salam
Ambil gambar travel dengan sukahati.

Bumi bertuah yang subur tanahnya. Walnut, safron, kambing biri-biri, epal, padi semuanya ada di sini.

Semua tempat cantik. Memang halakan saja kamera atau smartphone di kiri dan kanan. Tunggu momen hadir, lawa kejadiannya.

Namun, ada yang diangan, tidak kesampaian. Hajat mahu makan epal segar petik dari ladang di Pahalgam sambil minum jus epal terbantut gara-gara laluan ke sana ditutup kerana pergolakan yang melanda sekarang ini. Pasrah, kami tukar ke laluan lain.

Wow, tak sangka, Dia hadiahkan memori yang paling cantik rupanya. Sebati dengan jiwa yang memang sukakan gambar human interest. Puas. Kawan yang lain pun sama. Tersenyum masing-masing membelek kamera.

Wah, adoi, ei, eh eh, mazbalay, tak pernah lekang disebut banyak kali. Pantang nampak kambing lalu, orang berjalan, hinggakan pada helang dan itik pun ada saja momen menarik diambil.

Tak pernah membayangkan sebegini cantik Kashmir. Celah inci setiap muka buminya memang buat rasa tak nak balik saja. Lebih lagi bila dapat jejak tempat shooting filem Notebook. Wei, awesome sungguh la hai. Paling bertuah, bila tiada ramai pelancong kali ini. Merata gambar ‘clean’ saja.

InsyaAllah, Kashmir selamat. Kita doakan sama-sama supaya ia kembali pulih, dan lebih ramai pelancong datang ke sini. Makan sedap, pemandangan mengasikkan memang menjanjikan kenangan terindah dalam memori. Kita sama-sama bantu mereka. Malah mereka sendiri sangat-sangat memuji setiap kali orang Malaysia datang ke sini. Barangkali sebab kita ni, boleh dikatakan kaki ‘shopping’ juga la kan.

Nah, saya paparkan sedikit momen menarik yang sempat kamera Sony RX100vi saya rakamkan. Kali ini lebih travel light sebab bawa orang.

Menakjubkan apabila setiap kali masuk, ada saja momen dan perhentian berbeza. Tidak pernah puas nak ke sini sebenarnya.

Zanariah Salam
Suka ambil gambar travel.

error: Content is protected !!