FOTOGRAFI

CARA MUDAH MAHU DAPATKAN GAMBAR ALA-ALA ABSTRAK DENGAN SMARTPHONE

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ada banyak cara untuk hilangkan rasa bosan dengan gambar sharp dan nampak perfect sahaja yang selalu kita ambil.  Salah satu cara dengan cuba ambil gambar abstrak. Ia nampak menarik. Saya ceritakan cara nak buat.

1. Pergi mana-mana kawasan yang ada banyak pokok dan agak gelap sedikit. Ini sebagai contoh. Boleh cuba di mana-mana sahaja juga.

2. Setkan smartphone kepada manual mode. ISO paling kecil, boleh cuba dengan ISO 50 dahulu. Shutter speed paling perlahan, guna 1/4s untuk mula-mula. Kemudian turunkan lagi berkadaran dengan persekitaraan. Ini memang kena cuba jaya tau. Jika tiada manual mode, sesetengah smartphone ada expert mode. Gunakan yang itu.

3. Tekan shutter dan gerakkan telefon ke atas secara perlahan. Kena berhati-hati buat. Ini memang kena cuba jaya sebaiknya. Jangan putus asa.

4. Boleh terus cuba dan cuba dengan gerakkan ke kiri, kanan atau buat pusingan. Buat gerakan yang dapat menghasilkan kesan yang menarik. Ikut kreativiti masing-masing ya.

5. Akan dapat gambar seperti ini. Nampak macam oil painting kan?

Boleh lah berekperimen masa bosan tak tahu nak buat apa kalau berkelah kat tepi sungai ke, tepi air terjun ke yang ada banyak pokok.

Kalau dapat buat pada kelompok daun-daun yang berwarna-warni, akan dapat kesan gambar terhasil seperti oil painting. Tapi kalau buat kat tempat-tempat yang agak kusam warnanya akan dapat kesan gambar seperti pastel atau sketch pensil.

Cubalah. Seronok tau sebab ada banyak elemen abstrak yang boleh kita dapat.

Zanariah Salam
Boleh jadi pelukis kadang kala bila guna telefon ini, kan.

zanariah salam

Suka ambil gambar, suka travel, suka beli buku, suka membaca. Hai, awak suka apa pula?

Write A Comment

error: Content is protected !!