Street fotografi, antara cabang yang nampak mudah tapi tak mudah sebenarnya.
Perlu peka, hendak ambil foto yang bagaimana. Momen yang bagaimana. Aksi yang bagaimana.
Ada sesetengah fotografer, suka bermain dengan shadow, warna, layer, framing, pattern dalam mencorak foto mereka dalam street fotografi. Masing-masing punya kelebihan.
Ia, semuanya memerlukan latihan dan kecekapan mata melihat. Jari perlu pantas menekan butang shutter apabila momen berlaku didepan mata.
Kali ini saya kongsikan sedikit apa yang selalu saya praktiskan.
Dalam street, biasanya saya suka bermain dengan layers dan atau dengan multiple subjek.
Yang dimaksudkan dengan layers itu ialah, adanya subjek di depan, di tengah dan di belakang. Lagi best kalau setiap subjek mempunyai aksi dan momen tersendiri. Ia seolah membentuk penceritaan daripada hadapan, tengah dan belakang.
Kemudian, multiple subjek pula diterjemahkan sebagai adanya pelbagai subjek yang wujud dalam foto yang dapat menguatkan cerita seperti orang, bayang, framing atau objek.
Nak lagi faham, kita cuba tengok pada foto ini.
Masa mula-mula sampai tempat ni, saya dah nampak banyak layers dan subjek disini. Cuma bagaimana nak terjemahkan dalam satu foto.
Saya berdiri depan diaorang ini semua. Kamera sudah saya setkan kepada setting yang saya mahukan. Lihat pada keliling dan perhatikan pergerakan subjek.

Jika dilihat, kedudukan setiap subjek saya iaitu peniaga dan pembeli disini membentuk layers yang agak menarik.
Mereka berada dikedudukan yang tak bertindan antara satu sama lain secara ketara dan seolah-olah bercerita antara satu layer ke layer lagi satu.
Brother yang pakai baju putih dan kotak-kotak yang berada didepan berada di layer 1.
Begitu juga dengan pakcik yang pakai baju biru jalur yang sedang hulurkan duit, makcik disebelahnya dan jua para peniaga yang sedang duduk tu dalam layer 2.
Mereka yang berada di bangunan membentuk layer ke 3.


Bangunan dibelakang itu mempunyai seakan pintu besar yang membentuk framing.
Framing ni pun salah satu subjek. Dan dalam setiap framing tu ada momen aksi masing-masing.
Sudah faham apa yang saya cuba sampaikan. Nampak tak peranan layers dan multiple subjek dalam mengambil dan membuat foto.

Foto ini dirakamkan di salah satu open street market di India ketika kunjungan saya ke sana April lepas. Pasar awam antara lokasi wajib ada dalam checklist saya kalau pergi mana-mana. Korang punya checklist tempat apa pula?
Zanariah Salam
Praktis dan melihat setiap hari.
Comments are closed.