FOTOGRAFI

TRIK MUDAH AMBIL GAMBAR WAKTU MALAM GUNA SMARTPHONE

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ambil gambar waktu malam agak mengerikan buat mereka yang hanya ada smartphone sahaja. Saya pun sama.

Tapi ia boleh diatasi dengan cara begini. Saya sudah buat dan ia menjadi dengan baik sekali.

1. Bawa tripod.
Perlu sebab kita akan gunakan bukaan shutter yang agak perlahan. Jadi dengan adanya tripod, ia boleh mengelakkan gambar jadi bergegar-gegar.

2. Cari subjek yang menarik.
Kenal pasti lokasi yang kita nak ambil gambar. Ada cukup komposisi yang lawa. Boleh cuba di sungai seperti ini kalau kalian berada di Melaka.

3. Guna night mode.
Pergi ke setting kamera. Cari night mode. Sebelum itu pastikan sudah set timer dalam 2 saat pada telefon supaya ia sedikit sebanyak dapat mengelakkan gegaran ketika tangan menyentuh telefon untuk mula tekan butang shutter.

4. Edit.
Boleh edit guna apps percuma yang ditawarkan oleh android ataupun ios macam snapseed, lightroom mobile dan vsco. Ada banyak lagi apps yang lain. Guna 3 ini pun dah okay. Masing-masing ada citarasa sendiri. Sesuaikan ikut kesukaan.

5. Cuba jaya hingga puas hati.
Benda macam ini memang kena praktis selalu. Baru kita tahu kelebihan yang ada pada telefon masing-masing.

Amacam? Mudah tak? Bolehlah cuba. Dah tahu, mudah untuk faham mengapa ambil gambar ini seronok sebenarnya. Dapat gambar lawa, mana tak seronok, ya tak? Jangan lupa tag la saya kalau berjaya dapat gambar cantik-cantik nanti.

Gambar ini guna Huawei P9. Set kepada night mode sahaja.

Nak tips lagi, follow lah fb saya okay. Sebarkan pada kawan-kawan dengan share posting ini. Semua happy dapat gambar lawa, saya pun sama.

Zanariah Salam
Kasi explore habis apa yang telefon sendiri boleh buat.

zanariah salam

Suka ambil gambar, suka travel, suka beli buku, suka membaca. Hai, awak suka apa pula?

Write A Comment

error: Content is protected !!