Tag

smartphone photography

Browsing

Syukur.

Permulaan 2020 yang memberi seribu satu pengalaman baru. 4 keping gambar yang saya ambil dengan menggunakan sepenuhnya smartphone telah mendapat honorable mentions dalam 9th Mobile Photography Awards 2019.

Bersaing dengan ribuan mereka yang punyai kelebihan masing-masing diperingkat antarabangsa bukanlah sesuatu yang mudah. Rezeki menyebelahi, juri suka pula gambar yang saya hantar.

Pening pada awalnya nak hantar gambar apa. Dengan 20 kategori yang setiap satunya ada kekuatan masing-masing. Akhirnya, satu keping gambar yang diambil semasa trip #FotoOhsem Blitar Nov lepas memikat hati juri dalam kategori travel & adventure. Manakala tiga lagi keping gambar dalam kategori macro & details. Antara kategori yang saya suka sangat nak buat tanpa jemu setiap hari dengan smartphone.

Dari trip FotoOhsem Blitar Nov lepas.
TRAVEL & ADVENTURE : HONORABLE MENTIONS
https://mobilephotoawards.com/travel-adventure-winners-9th-annual-mpa/
MACRO & DETAILS : HONORABLE MENTIONS
https://mobilephotoawards.com/macro-details-winners-9th-annual-mpa/
MACRO & DETAILS : HONORABLE MENTIONS
https://mobilephotoawards.com/macro-details-winners-9th-annual-mpa/
MACRO & DETAILS : HONORABLE MENTIONS
https://mobilephotoawards.com/macro-details-winners-9th-annual-mpa/

Tahniah juga buat Raja Shafiek untuk honorable mentions juga dalam kategori people. Pun sama, gambar daripada trip Blitar tempoh hari. Ternyata gambar Blitar ini punya auranya tersendiri. Kalian kena ikut kami FotoOhsem untuk merasai keseronokkan ambil gambar, dan kemudian kita berkongsi rahsia dan tips-tips menarik. Yang sudah ikut sama, ada saja perkara istimewa kita kongsikan bersama. Kan, kan, kan.

Pun dari trip FotoOhsem Blitar Nov lepas.
Gambar cantik daripada Raja Shafiek.
PEOPLE PHOTOS : HONORABLE MENTIONS
https://mobilephotoawards.com/people-winners-9th-annual-mpa/

Zanariah Salam
Suka travel cari gambar best best. Ikut FotoOhsem lah. Gitu.

Terima kasih buat 9 orang wanita hebat untuk kelas “Photography Through Your Smartphone” bersama saya semalam di KL.

Bermula jam 8 pagi kita berjumpa dan bersuai kenal kemudian sesi briefing dan cara mengendalikan smartphone saya terangkan satu persatu.

Lepas itu kita gerak ke lokasi dan terus buat gambar mengikut misi dan matlamat kelas.

“Melihat” tempat biasa-biasa menjadi sedikit berbeza dalam gambar dipraktiskan satu demi satu.

“Cikgu, kenapa saya punya gambar tak macam akak tu”

“Cikgu, tunjuk sikit kompo macam mana?”

Penat berjalan, kita rehat dan review sedikit gambar. Kritik itu ini demi pembaikkan gambar seterusnya.

Teruskan membuat latihan hari demi hari hingga kita benar-benar mahir atas apa yang telah dipelajari tadi. Gear hanyalah alat. “Mata” itu yang perlu digilap selalu. Ingat, masing-masing punya kelebihan “melihat” yang harus dihargai.

“Ok cikgu, saya tahu dah sekarang, tak mudah rupanya, tapi bila dah tahu, ya ampun cikgu, seronoknya”

“Kan”

Sehingga kita semua berjumpa lagi. Jangan putus asa dan teruskan membuat latihan okay.

Zanariah Salam
Guru fotografi smartphone dan kamera anda, cewah. Okay, ada siapa nak belajar lagi?

10 orang peserta kelas “Photography Through Your Smartphone” berjaya sahut cabaran selama 6 jam ambil gambar dan cari cantiknya Johor Bahru melalui fotografi pada Sabtu, 1hb dan Ahad, 2hb Feb 2020 lepas.

Mula dengan sesi briefing tentang trik dan teknik setting smartphone, kita kemudian terus ke lokasi selepas itu.

Jalan tanpa henti. Lemak-lemak jahat pun mulai membakar diri apabila kita leka mencari gambar. Terima kasih, jasa anda dihargai sangat-sangat.

Syukur sungguh, cuaca bersahabat dan semua dapat gambar menawan hati. Paling tak sangka siap dapat ang pow sorang satu tanpa sengaja. Mahu lompat bintang rasanya. Semua senyum tersipu-sipu malu. Rezeki.

Bagaimana melihat subjek biasa-biasa menjadi berbeza dalam gambar, saya tekankan setiap satu.

“Kena ambil macam ini, tunduk sikit, low angle, low angle, ke kanan dua langkah, okay, sini lawa nih, tunggu subjek, tunggu, tunggu, exposure tu, jaga”

Begitulah. Tak jerit, cuma cakap saja.

Itulah seronoknya berada dalam kelas coaching kali ini yang semuanya wanita-wanita hebat. Dapat kawan baru, kenal antara satu sama lain dan gelak ketawa macam sudah kenal lama. Kerana suka fotografi, kita berukhwah begini. Apalagi bila dapat terus memahami asas komposisi yang membentuk gambar menarik jiwa. Paling tak boleh lupa, kita masuk ke lorong dan tepi kedai yang tak pernah sangka begitu cantik bila dalam gambar.

“Akak tak sangka cantik juga sini ya. Apasal tak pernah tahu ada tempat macam ini. Serius arr. Hari-hari lalu sini kut”

“Kak, kalau belum jejak 0KM, jangan claim cakap orang Johor tau”

“Haha”

Alhamdulillah. Bila masing-masing sudah dapat apa yang saya cuba sampaikan. Mencari keindahan sekeliling yang sering tak diambil peduli. Sudah tahu, ambil kau, ketagihan yang amat!.

Selepas ini, teruskan buat latihan saja. InsyaAllah, kalian semua boleh.

Ada yang nak sertai kalau saya buat lagi begini?

KL, JB, Melaka?. Boleh belaka khas buat anda semua, wanita hebat.

Zanariah Salam
Seronok jalan-jalan ambil gambar ini. Boleh dapat gambar menawan hati sambil buang lemak-lemak tak patut. Hehe

Jika kita ada smartphone sahaja tetapi minat nak ambil foto menarik, ini antara cara yang boleh digunapakai.

1. Cari Sumber Cahaya
Tiada foto tanpa cahaya. Fotografi berkait rapat dengan sumber cahaya. Perhatikan dimana sumber cahaya yang berada disekeliling sebelum memetik butang shutter kamera. Lihat dari arah mana cahaya itu. Dari situ barulah kita bergerak mencari komposisi yang menarik berdasarkan cahaya yang hadir.

2. Jaga Pegangan Tangan
Smartphone sangat sensitif kepada pergerakan terutamanya ketikanya kurangnya cahaya. Pegang dengan kemas dan sebaiknya jika ambil foto waktu malam, gunakanlah tripod.

3. Jangan Gunakan Zoom Digital
Kurangkan atau elakkan menggunakan zoom ketika ambil foto. Lensa pada smartphone bersifat digital dan bukannya optikal. Oleh itu, sebaiknya gunakan zoom kaki, iaitu kita yang bergerak ke hadapan ke arah subjek. Namun jika guna iPhone 11 pro ke, huawei P30 pro ke, Mi Note 10 pro ke, okay saja. Hehe.

4. Bersihkan Lensa Kamera
Paling utama sekali. Lensa kamera diibaratkan mata manusia. Tanpa lensa yang bersih, akan menjadikan foto kelihatan kabur. Sentiasa bersihkan lensa kamera dengan kain lap cermin mata.

5. ON kan Gridline dan Gunakan RO3
Perkara asas utama dalam komposisi adalah Rule of Thirds (RO3). Dengan meletakkan subjek dipersilangan antara dua garisan melintang dan dua garisan menegak boleh menjadikan foto yang dibuat lebih cantik. Ini adalah asas yang utama. Namun, ia juga bergantung kepada situasi foto. Adakalanya RO3 digunakan sebagai asas dalam mendapatkan foto yang seimbang.

Dapat sesuatu?

Zanariah Salam
Suka berkongsi cara mudah nak “melihat” dengan smartphone.

Bagai kehilangan kata-kata ketika masuk ke dalam perkarangan Masjid Sri Sendayan, Seremban, Negeri Sembilan ini.

Cantik, kagum, indah, terpegun, semua ada. Padanlah ramai cakap macam Taj Mahal lah, Masjid Nabawi lah dan Masjid Kerajaan Uthmaniyah lah.

Saya pusing banyak kali. Kebetulan pula cuaca bersahabat. Memang sangat cantik setiap sudutnya. Tenang dan damai saja rasa hati ketika masuk ke sini.

Suatu inspirasi untuk terus berjaya dan beri manfaat pada orang ramai.

Moga kebaikan yang dibuat individu hebat yang mewakafkan masjid ini terus menerus berlipat kali ganda menerima ganjaran dari Allah dan buat kita semua yang solat dan beribadah di sini mendapat manfaat sebaiknya. Jaga dan hargai sungguh-sungguh.

#ShotOniPhone
#ShotOniPhone11

Zanariah Salam

Kadangkala kita ini buntu mahu ambil gambar bagaimana semasa sunrise. Geram saja tengok lawanya matahari naik dengan warna oren jingga memenuhi ruang angkasa.

Bolehkah guna smartphone?

Boleh. Saya tunjukkan dengan dengan etika berikut:

1. Jika sudah berangan mahu dapatkan sunrise yang lawa, dengan warna merah, kuning, biru, namun bila waktunya warna alam tak menyebelahi seperti yang diangankan, jangan terlalu sedih kerana itu bukan penghujung tak dapat gambar lawa hari itu.

2. Cuba perhatikan sekeliling dan cari satu subjek yang menarik. Mungkin hujung pokok, dedaun, lalang, awan mahupun tiang lampu.

3. Main dengan kompo sebaik yang boleh. Ke kiri sikit, ke kanan sikit, ke hadapan sikit, ke belakang sikit, buatlah apa jua, demi untuk dapatkan kompo yang menarik hati.

4. Jangan lupa, masukkan sikit warna alam yang ada ketika itu. Kalau ada sedikit warna oren pun ok saja. Kita nikmati apa yang ada dengan rasa syukur.

5. Lepas itu, edit sedikit dengan LR mobile. Mudah nak guna apps ni. Pandai cara nak godek, terbabom hasilnya. Tapi pastinya kompo gambar dah awal-awal cun melecunlah.

6. Setiap hari waktu terbitnya matahari, pelbagai warna alam yang dapat kita lihat. Hari ini kita mungkin jumpa warna oren saja, esok lusa, mungkin warna magenta pula. Itu nikmat sebenarnya. Nikmat kerana kita dapat melihat pelbagai warna yang menarik hati berbanding orang yang tidak dapat melihat.

7. Hari ini warna alam yang bagaimana korang lihat? Merah, oren, magenta, kuning? Kita klik klik klik dengan rasa senang hati dan ucapkan syukur.

Macam gambar dalam ini. Kalau nak ikutkan, nak lagi best, dapatkan lagi reflection kat kapal-kapal itu. Tapi apakan daya, ada limit tang ketinggian nak julurkan tangan. Jadinya, kita sedaya upaya cuba jugalah. Inilah hasilnya. Bolehlah kan, buat ada-ada dapat warna oren dengan pokok sekeliling membentuk natural framing. Gitu.

Zanariah Salam
Lihat dan sentiasa perhati alam.

Ada banyak cara untuk hilangkan rasa bosan dengan gambar sharp dan nampak perfect sahaja yang selalu kita ambil.  Salah satu cara dengan cuba ambil gambar abstrak. Ia nampak menarik. Saya ceritakan cara nak buat.

1. Pergi mana-mana kawasan yang ada banyak pokok dan agak gelap sedikit. Ini sebagai contoh. Boleh cuba di mana-mana sahaja juga.

2. Setkan smartphone kepada manual mode. ISO paling kecil, boleh cuba dengan ISO 50 dahulu. Shutter speed paling perlahan, guna 1/4s untuk mula-mula. Kemudian turunkan lagi berkadaran dengan persekitaraan. Ini memang kena cuba jaya tau. Jika tiada manual mode, sesetengah smartphone ada expert mode. Gunakan yang itu.

3. Tekan shutter dan gerakkan telefon ke atas secara perlahan. Kena berhati-hati buat. Ini memang kena cuba jaya sebaiknya. Jangan putus asa.

4. Boleh terus cuba dan cuba dengan gerakkan ke kiri, kanan atau buat pusingan. Buat gerakan yang dapat menghasilkan kesan yang menarik. Ikut kreativiti masing-masing ya.

5. Akan dapat gambar seperti ini. Nampak macam oil painting kan?

Boleh lah berekperimen masa bosan tak tahu nak buat apa kalau berkelah kat tepi sungai ke, tepi air terjun ke yang ada banyak pokok.

Kalau dapat buat pada kelompok daun-daun yang berwarna-warni, akan dapat kesan gambar terhasil seperti oil painting. Tapi kalau buat kat tempat-tempat yang agak kusam warnanya akan dapat kesan gambar seperti pastel atau sketch pensil.

Cubalah. Seronok tau sebab ada banyak elemen abstrak yang boleh kita dapat.

Zanariah Salam
Boleh jadi pelukis kadang kala bila guna telefon ini, kan.

Ambil gambar waktu malam agak mengerikan buat mereka yang hanya ada smartphone sahaja. Saya pun sama.

Tapi ia boleh diatasi dengan cara begini. Saya sudah buat dan ia menjadi dengan baik sekali.

1. Bawa tripod.
Perlu sebab kita akan gunakan bukaan shutter yang agak perlahan. Jadi dengan adanya tripod, ia boleh mengelakkan gambar jadi bergegar-gegar.

2. Cari subjek yang menarik.
Kenal pasti lokasi yang kita nak ambil gambar. Ada cukup komposisi yang lawa. Boleh cuba di sungai seperti ini kalau kalian berada di Melaka.

3. Guna night mode.
Pergi ke setting kamera. Cari night mode. Sebelum itu pastikan sudah set timer dalam 2 saat pada telefon supaya ia sedikit sebanyak dapat mengelakkan gegaran ketika tangan menyentuh telefon untuk mula tekan butang shutter.

4. Edit.
Boleh edit guna apps percuma yang ditawarkan oleh android ataupun ios macam snapseed, lightroom mobile dan vsco. Ada banyak lagi apps yang lain. Guna 3 ini pun dah okay. Masing-masing ada citarasa sendiri. Sesuaikan ikut kesukaan.

5. Cuba jaya hingga puas hati.
Benda macam ini memang kena praktis selalu. Baru kita tahu kelebihan yang ada pada telefon masing-masing.

Amacam? Mudah tak? Bolehlah cuba. Dah tahu, mudah untuk faham mengapa ambil gambar ini seronok sebenarnya. Dapat gambar lawa, mana tak seronok, ya tak? Jangan lupa tag la saya kalau berjaya dapat gambar cantik-cantik nanti.

Gambar ini guna Huawei P9. Set kepada night mode sahaja.

Nak tips lagi, follow lah fb saya okay. Sebarkan pada kawan-kawan dengan share posting ini. Semua happy dapat gambar lawa, saya pun sama.

Zanariah Salam
Kasi explore habis apa yang telefon sendiri boleh buat.

error: Content is protected !!