FOTOGRAFI

MENGAPA GAMBAR DIKATAKAN MENARIK

Pinterest LinkedIn Tumblr

Soalan :
Bagaimana nak dapatkan gambar yang menarik, saya keliru, nak dapatkan bokeh cantik nak guna apps apa ya?

Jawapan :
Gambar menarik bukan sebab apps dik. Tak perlu gunakan apps untuk dapatkan bokeh yang cantik. Pemahaman mengenai apa itu gambar menarik haruslah difahami terlebih dahulu. Gambar yang baik adalah apabila ia sudah diambil betul dari dalam kamera itu sendiri dengan komposisi yang sempurna, cahaya yang cukup, exposure yang tepat dan momen yang ada dalam satu frame. Bukan editing semata-mata. Editing hanyalah untuk merapikan sahaja, bukan untuk melebih-lebihkan kecuali ada sebab tertentu berkadaran dengan genre fotografi yang dipilih.

Saya suka melihat gambar-gambar daripada photojournalist, gambarnya hidup, ada soul, melihat buatkan mata tak lepas memandang ke tempat lain. Tak edit pun. Kalau ada edit pun sangatlah minimal dan tak melampau. Dan kebanyakkan gambar mereka sudah straight cantik dan perfect daripada kamera. Haaa, itu yang nak kena belajar selalu tengok gambar cantik yang sebenar.

Dapatkan menarik dan bagusnya gambar dari awalan. Sebab itu pentingnya faham asas.

Baca suratkhabar, pergilah tengok pameran photojournalist kita selalu. Boleh juga lihat contoh-contoh gambar begini dalam mana-mana pages photojournalist. Kita sama-sama lihat dan fahamkan.

Zanariah Salam
Melihat gambar cantik seperti gambar karya photojournalist benar-benar boleh buat kita belajar dengan betul.

zanariah salam

Suka ambil gambar, suka travel, suka beli buku, suka membaca. Hai, awak suka apa pula?

Comments are closed.

error: Content is protected !!