Tag

penulisan

Browsing

Soalan :
Apa kita kena buat lepas baca buku? Ada idea yang best best tak? Iyalah, sudah baca sejumlah buku, apa manfaat yang boleh kita buat. Cuba beritahu.

Jawapan :
Ada banyak cara. Ini antaranya yang saya rasa boleh kita sama-sama praktiskan. Mari kita sama-sama buat.

1. Tulis semula nota kecil setiap kali jumpa ayat atau perkataan yang kita rasakan menarik sekali semasa membaca. Ia secara tak langsung memperkuatkan kosa kata dan merangsang minda kita untuk terus berfikir yang baik-baik. Boleh juga simpan dalam telefon supaya mudah nak rujuk nanti.

Malah, perkataan itu akan dapat kita gunakan untuk membina ayat-ayat dalam media sosial. Lebih banyak kosa kata terkumpul dalam kepala, lebih mudah proses untuk kita menulis nanti.

2. Tanya soalan berkaitan apa yang kita baca. Mungkin jawapan pada persoalan kita ada pada perenggan atau bab berikutnya. Bila kita kerap utarakan soalan, kita akan mencari jawapan sehabis baik. Tengok cara budak kecil bertanya soalan. Haa, macam itulah yang kita pun sama boleh buat.

Cara ini juga meransang kita untuk kekal fokus membaca. Sebab ada soalan nak dicari jawapannya. Tak percaya, cubalah.

3. Cuba buat anekdot atau apa saja berkaitan bila jumpa mana-mana perkataan yang menarik hati. Haa, mana tahu ada nukilan yang tak disangka terhasil. Jangan disangka dalam hati tak ada taman. Gitu.

Silap-silap terhasil satu buku puisi hasil nukilan sendiri. Haa, mana tahu kan. Tak cuba tak tahu.

4. Lepas habis baca buku, buatlah review berkaitan buku yang dibaca. Dari situ kita faham setakat mana kita faham apa yang dibaca atau sekadar baca gitu saja. Haaa.. kena fokus ni. Hehe.

Ini yang selalu saya praktiskan. Walaupun masih baru mencuba, bila kerap buat akan rasa seronok. Sebab apa? Kerana kita dah mula tahu nak susun ayat macam mana dan seterusnya memperbaiki diri dalam menulis sedikit sebanyak. Biar sikit tapi konsisten, hasil pun menawan.

Macam mana? Dapat sesuatu secara tak langsung tak? Mana tahu ia membantu supaya kita tak lupa apa yang dibaca dan manfaatkan sebaik-baiknya ilmu yang baru dihadam.

Zanariah Salam
Amalkan jom.

Soalan :
Saya tak boleh keluar rumah selalu. Alangkah baiknya kalau ada kerja yang boleh saya buat di rumah. Saya minat menulis.

Jawapan :
Boleh sahaja. Bagus sangat-sangat tu. Boleh bermula dengan menjadi penulis upahan atau ghostwriter. Ada banyak ruang dan peluang yang terselindung. Duduk rumah, buat mindmap, ada ratusan idea yang boleh dijana menjadi tempat penuhkan poket.

Cuba tengok contoh begini yang mana mereka memerlukan penulis upahan atau ghostwriter untuk menulis bagi pihak mereka.

1. Tokoh yang perlukan khidmat penulis untuk siapkan teks ucapannya.

2. Artis yang perlukan khidmat penulis untuk update tips kehidupan, produk, servis di status FB untuk rujukan peminat dan pelanggan mereka.

3. Tokoh bisnes yang membayar penulis untuk kumpulkan status FB mereka menjadi sebuah buku.

4. Tokoh politik yang inginkan kisah hidupnya diabadikan sebagai sebuah memoir simpanan keluarga dan cucu cicit keturunannya.

5. Syarikat yang perlukan khidmat penulis menyediakan SOP untuk syarikat mereka.

6. Agensi kerajaan yang mahu bukukan semua rekod dan laporan jabatan mereka sepanjang tahun berkhidmat.

7. Pemilik bisnes perlukan seorang penulis upahan untuk siapkan artikel website mereka selama setahun atau lebih.

Dan banyak lagi kisah belakang tabir kerja-kerja penulis upahan. Semakin digali, semakin banyak kerja yang boleh dibuat.

Sebuah buku contohnya sangat penting kerana ia adalah branding kepada diri si pemiliknya (individu atau organisasi).

Benarlah ya di belakang seseorang yang berjaya itu ada sosok tubuh yang tidak dikenali mendokong perjuangan mereka. Itulah tugas seorang penulis upahan atau ghostwriter.

Ini salah satu bidang kerja yang boleh dibuat di rumah oleh sesiapa sahaja yang minat menulis.

Tak kira sama ada

Anda surirumah yang mahu jana pendapatan dengan menulis?

Anda seorang digital nomad yang kerjanya berjalan ke sana ke mari?

Anda bakal pesara atau pesara yang mahu isi masa dengan menulis dan dapat hasilnya?

Siapkan tulisan, hantar pada client, dibayar hasil kerja. Mudah kan?

Malah boleh dibuat di mana-mana sahaja. Perlu tahu bagaimana hendak bermula dan apa persediaannya.

Bermula semudah dengan lanjutkan di sini untuk tahu lebih lanjut. Serius, ini antara sesi pembelajaran yang membuka lebih banyak peluang pekerjaan hanya dari rumah sahaja. Cubalah.

Zanariah Salam

Gambar cantik dengan latar belakang dinding? Bolehkah?

Boleh dengan 5 tips mudah ini.

1. Cari dinding yang berwarna.
Posisikan subjek dalam R03 dan suruh dia berdiri ala-ala model.

2. “Frame” subjek dalam “frame”
Jadikan pintu sebagai frame dan letakkan subjek di hadapan pintu.

3. Bermain dengan “shadow”
Bereksperimen dengan bayang-bayang pagi. Cari mana-mana dinding yang boleh nampak bayang-bayang dan letakkan subjek.

4. Cipta emosi
Suruh subjek membuat aksi ceria di hadapan dinding yang berwarna-warni. Suruh lompat pun tak apa.

5. Guna props lain
Ambil basikal sebagai contoh bagi menambah seri dinding yang kosong dalam gambar.

Antara tips mudah yang saya kongsikan dalam NST, BOTS click!. Cari di muka surat 48 okay. Kasi serbu kedai beli surat khabar tau.

Ambil gambar ni boleh jadi ketagih, terutama dengan adanya henfon yang canggih-canggih sekarang. Sebut je lah, tersusun kat billboard dengan iklan merata.

Tapi kalau nak praktis ambil gambar “permata” embun macam dalam artikel BOTS Click! NST, yang saya kongsikan hari ini, korang boleh gunakan tips mudah ini.

1. Cari latarbelakang yang clear.
Bila latarbelakang dah clear, embun tu akan lebih stand out dan ada karisma gitu. Perhati betul-betul.

 

2. Dapatkan cahaya yang sempurna
Cahaya pagi paling best. Bila ada je cahaya kena kat embun yang kita dah kompo tu, terus je shot.

 

3. Cari reflection
Nampak macam idea lapuk, tapi bila dah dapat reflection dalam embun tu sendiri, dia punya suka, best wei. Macam ada satu dunia lain dalam tu.

4. Perhatikan pada texture hujung tepi daun
Texture daun itu sendiri akan ada leading line yang akan membawa mata terus ke embun dihujung daun. Jangan terus ke hati ya. Ini bahaya. Haha.

5. Kreatif dengan water drops yang lain.
Boleh cuba dengan pelbagai permukaan lain macam body kereta, tingkap, dan juga CD yang dah tak pakai. Ekperimen dengan pelbagai konsep. Paling mudah, saya gunakan bendera Malaysia saja.

Nak lagi best, baca terus dari akhbar NST hari ini, cari di muka surat 48. Feel baca dari akhbar lagi best sebenarnya, sambil layan minum kopi ke, makan biskut ke, duduk tepi pantai ke.. ecece.

Oh ya, semua gambar dalam artikel tu guna henfon Samsung edge 6+ dan Huawei P9. Dan ada tambahan klip macro lens. Semestinya kena sentiasa bawa botol spray kecil, senang nanti nak buat “tambahan” embun. Dan kena sabar dan kawal nafas ya. Kalau tak, gugur semua embun tu menyembah bumi nanti. Opps.

Dapatkan NST

Ok, bye, Nanti saya cerita lagi.

Zanariah Salam
Tak bawa kamera, guna henfon pun ok.

Smartphone yang ada semakin mudah untuk digunakan bagi tujuan fotografi.

Hanya perlukan sedikit sentuhan asas fotografi, gambar yang diambil guna smartphone pun dah boleh jadi lawa.

5 tips saya kongsikan dalam naskah NST hari ini. Secara ringkas disimpulkan dengan

1. Bermain dengan warna

2. Buat komposisi yang mudah

3. Guna apps yang tersedia ada dalam smartphone. Contoh apps silky water dalam Huawei 😂😂

4. Gunakan elemen reflection

5. Menyelusuri dunia kecil sang bunga dan serangga

Paparan penuh ada dalam NST.

error: Content is protected !!