Tag

gaya hidup

Browsing

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sudah pun melalui minggu ke-tiga. Sejak 18 Mac hingga kini, 10 April 2020, sudah hari ke 24, semua rakyat Malaysia diarahkan untuk duduk di rumah bagi mengawal penularan wabak virus Covid-19 daripada terus meningkat naik.

Buat mereka yang sudah biasa duduk di rumah, mungkin tidak terasa sangat. Namun bagi mereka yang inilah kali pertama berhadapan dengan situasi begini, bagaikan satu cabaran untuk diam dan berada di rumah sepanjang masa.

Tak biasa. Nak buat apa yea?

Itulah yang menjadi tanda tanya.

Kerja yang perlu disiapkan sudah selesai. Masa ada banyak lagi terluang.

Nah, saya cadangkan untuk kalian mulai membaca.

Ini antara cadangan buku-buku dalam lingkungan motivasi, self help, kisah hidup, kerohanian dan fotografi yang kalian boleh baca sempena PKP ini. Saya sudah baca sebahagian buku-buku ini. Saya sertakan sekali link supaya mudah untuk kalian beli dan baca.

Buku Motivasi, Self Help dan Kisah Hidup. Dapatkan terus daripada Dua Penulis di https://duapenulis.com/
1. Bangkit Selepas Gagal
2. Misi Menjadi Minimalis
3. 2020 Projek Orkid: Masih Ada Yang Sayang
4. Projek Lavender – Kisah Kanser
5. Projek Lavender 2: Kanser, Catatan Hati Tentang Reda
6. Naif

Buku-buku motivasi, kisah hidup dan self help daripada duapenulis.com

Buku Kerohanian
1. Tafsir Al-Quran Al-Fatihah TGNA
https://tafsirtokguru.com/link/ProjekTafsir

Tafsir Al-Quran Al-Fatihah TGNA

2. Tafsir Al-Quran 3 Qul TGNA (Pre-Order)
https://tafsirtokguru.com/3qul/link/ProjekTafsir

Tafsir Al-Quran 3 Qul TGNA

3. Siri Kembara Menuju Allah oleh Ustazah Asma Harun (pre-order)
https://asmaharun.com/buku/jangantunggu

Siri Kembara Menuju Allah oleh Ustazah Asma Harun

Buku-buku Indonesia dan buku karya Hamka.
1.Karya Hamka terbitan Jejak Tarbiah dan juga Indonesia
bit.ly/BukuBuyaHamka

Karya-karya Hamka Terbitan Jejak Tarbiah

2. Buku-buku best seller Jejak Tarbiah yang meliputi siri motivasi, sejarah, membaca, kahwin, buku-buku Indonesia seperti Tere Liye, Set Box Andrea Hirata, Habiburrahman dan lain-lain lagi.
bit.ly/BukuJT

Antara buku-buku best seller Jejak Tarbiah
Kombo buku Membaca yang harus ada dalam koleksi.

Buku Fotografi Pocket Guide
1. Digital Photography
bit.ly/BukuFotografi

Buku Fotografi Bersaiz Poket

Selamat membaca dan jadilah rakyat yang membaca.

Zanariah Salam
Membaca sebagai terapi.

Sabtu lepas, 5 Jan, ada tengok dan ambil gambar untuk event basikal tanpa pedal ini kat Educity Indoor Stadium, Nusajaya, Johor. Tak pernah dengar pun sebelum ini. Maklumlah, zaman dulu guna basikal yang ada pedal.

Sempat riki sekejap info pasal basikal tanpa pedal ini. Menarik info yang dapat.

Basikal tanpa pedal ini dikenali juga sebagai balance bike atau pushbike. Jadinya, ia semata-mata ada badan basikal, tayar dan handle sahaja. Seringkas penciptaan untuk mempercepatkan proses pembelajaran kanak-kanak untuk mahir berbasikal dengan belajar mengimbang sahaja. Tunggang dan terus gerakkan guna kaki.

Basikal ini

1. Ringan
Berat hanya lebih kurang 2kg sahaja. Mereka boleh angkat dan bawa sendiri. Dan sekaligus mereka tidak akan mudah rasa letih.

2. Mudah digunakan
Hanya perlu gerakkan basikal dengan kaki sahaja. Menjadikan kanak-kanak lebih fokus untuk mengimbangi basikal berbanding basikal biasa yang perlu imbang dan kayuh. Jadi, mereka bebas untuk berhenti, membelok dan memusing dengan lebih mudah. Seronok kan. Malah tak perlu lagi basikal roda tiga lagi buat mereka.

3. Boleh digunakan seawal usia 18 bulan
Salah satu cara nak elakkan mereka mengadap gadjet di usia muda. Comel tengok anak-anak kecil ni bawa basikal dengan gaya masing-masing. Leka tengok diaorang menolak basikal dengan kaki. Bersungguh-sungguh betul. Semangat mereka ni.

4. Selamat
Ia mempunyai tempat duduk yang direkabentuk lebih rendah berbanding basikal biasa. Sekaligus membolehkan kaki kanak-kanak menyentuh tanah sesuai dengan usia mereka. Boleh dikatakan basikal yang boleh dilaraskan juga lah.

Dan macam-macam lagi kebaikannya untuk anak-anak. Paling utama, dapat menggalakkan anak-anak bergaul dengan kanak-kanak yang lain, memupuk sifat kesukanan dan seterusnya melatih skil komunikasi sesama mereka.

Buat ibu bapa yang ada anak-anak kecil dan suka bersukan, boleh cuba aktiviti ini dan masuk acara yang dianjurkan oleh Malaysia Runbike Championship Series seperti ini.

Apa kata, di 2019 ini, hadiahkan basikal comel ini buat anak-anak untuk mereka lebih cerdas dan aktif. Mana tahu, anak kalian bakal salah seorang jaguh sukan Malaysia kelak. Hubungi terus Hotaru ya.

Boleh tengok gambar yang saya ambil.

Zanariah Salam
Rasa nak jadi budak kecik balik main basikal. Hehe.

error: Content is protected !!