Tag

NST

Browsing

Gambar cantik dengan latar belakang dinding? Bolehkah?

Boleh dengan 5 tips mudah ini.

1. Cari dinding yang berwarna.
Posisikan subjek dalam R03 dan suruh dia berdiri ala-ala model.

2. “Frame” subjek dalam “frame”
Jadikan pintu sebagai frame dan letakkan subjek di hadapan pintu.

3. Bermain dengan “shadow”
Bereksperimen dengan bayang-bayang pagi. Cari mana-mana dinding yang boleh nampak bayang-bayang dan letakkan subjek.

4. Cipta emosi
Suruh subjek membuat aksi ceria di hadapan dinding yang berwarna-warni. Suruh lompat pun tak apa.

5. Guna props lain
Ambil basikal sebagai contoh bagi menambah seri dinding yang kosong dalam gambar.

Antara tips mudah yang saya kongsikan dalam NST, BOTS click!. Cari di muka surat 48 okay. Kasi serbu kedai beli surat khabar tau.

Ambil gambar ni boleh jadi ketagih, terutama dengan adanya henfon yang canggih-canggih sekarang. Sebut je lah, tersusun kat billboard dengan iklan merata.

Tapi kalau nak praktis ambil gambar “permata” embun macam dalam artikel BOTS Click! NST, yang saya kongsikan hari ini, korang boleh gunakan tips mudah ini.

1. Cari latarbelakang yang clear.
Bila latarbelakang dah clear, embun tu akan lebih stand out dan ada karisma gitu. Perhati betul-betul.

 

2. Dapatkan cahaya yang sempurna
Cahaya pagi paling best. Bila ada je cahaya kena kat embun yang kita dah kompo tu, terus je shot.

 

3. Cari reflection
Nampak macam idea lapuk, tapi bila dah dapat reflection dalam embun tu sendiri, dia punya suka, best wei. Macam ada satu dunia lain dalam tu.

4. Perhatikan pada texture hujung tepi daun
Texture daun itu sendiri akan ada leading line yang akan membawa mata terus ke embun dihujung daun. Jangan terus ke hati ya. Ini bahaya. Haha.

5. Kreatif dengan water drops yang lain.
Boleh cuba dengan pelbagai permukaan lain macam body kereta, tingkap, dan juga CD yang dah tak pakai. Ekperimen dengan pelbagai konsep. Paling mudah, saya gunakan bendera Malaysia saja.

Nak lagi best, baca terus dari akhbar NST hari ini, cari di muka surat 48. Feel baca dari akhbar lagi best sebenarnya, sambil layan minum kopi ke, makan biskut ke, duduk tepi pantai ke.. ecece.

Oh ya, semua gambar dalam artikel tu guna henfon Samsung edge 6+ dan Huawei P9. Dan ada tambahan klip macro lens. Semestinya kena sentiasa bawa botol spray kecil, senang nanti nak buat “tambahan” embun. Dan kena sabar dan kawal nafas ya. Kalau tak, gugur semua embun tu menyembah bumi nanti. Opps.

Dapatkan NST

Ok, bye, Nanti saya cerita lagi.

Zanariah Salam
Tak bawa kamera, guna henfon pun ok.

Smartphone yang ada semakin mudah untuk digunakan bagi tujuan fotografi.

Hanya perlukan sedikit sentuhan asas fotografi, gambar yang diambil guna smartphone pun dah boleh jadi lawa.

5 tips saya kongsikan dalam naskah NST hari ini. Secara ringkas disimpulkan dengan

1. Bermain dengan warna

2. Buat komposisi yang mudah

3. Guna apps yang tersedia ada dalam smartphone. Contoh apps silky water dalam Huawei 😂😂

4. Gunakan elemen reflection

5. Menyelusuri dunia kecil sang bunga dan serangga

Paparan penuh ada dalam NST.

error: Content is protected !!