BAGAIMANA AMBIL GAMBAR SUNRISE DENGAN CARA MUDAH DAN CANTIK

Ambil gambar sunrise memang mengasyikkan.

1. Jika sudah berangan mahu dapatkan sunrise yang lawa, dengan warna merah, kuning, biru, namun bila waktunya warna alam tak menyebelahi seperti yang diangankan, jangan terlalu sedih kerana itu bukan penghujung tak dapat gambar lawa hari itu.

2. Cuba perhatikan sekeliling dan cari satu subjek yang menarik. Mungkin hujung pokok, dedaun, lalang, awan mahupun tiang lampu.

3. Main dengan kompo sebaik yang boleh. Ke kiri sikit, ke kanan sikit, ke hadapan sikit, ke belakang sikit, buatlah apa jua, demi untuk dapatkan kompo yang menarik hati.

4. Jangan lupa, masukkan sikit warna alam yang ada ketika itu. Kalau ada sedikit warna oren pun ok saja. Kita nikmati apa yang ada dengan rasa syukur.

5. Lepas itu, edit sedikit dengan LR mobile. Mudah nak guna apps ni. Pandai cara nak godek, terbabom hasilnya. Tapi pastinya kompo gambar dah awal-awal cun melecunlah.

6. Setiap hari waktu terbitnya matahari, pelbagai warna alam yang dapat kita lihat. Hari ini kita mungkin jumpa warna oren saja, esok lusa, mungkin warna magenta pula. Itu nikmat sebenarnya. Nikmat kerana kita dapat melihat pelbagai warna yang menarik hati berbanding orang yang tidak dapat melihat.

7. Hari ini warna alam yang bagaimana korang lihat? Merah, oren, magenta, kuning? Kita klik klik klik dengan rasa senang hati dan ucapkan syukur.

Macam gambar dalam ini. Kalau nak ikutkan, nak lagi best, dapatkan lagi reflection kat kapal-kapal itu. Tapi apakan daya, ada limit tang ketinggian nak julurkan tangan. Jadinya, kita sedaya upaya cuba jugalah. Inilah hasilnya. Bolehlah kan, buat ada-ada dapat warna oren dengan pokok sekeliling membentuk natural framing. Gitu.

Zanariah Salam
Lihat dan sentiasa perhati alam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!