FOTOGRAFI

3 PESANAN INI MUNGKIN MEMBANTU DALAM MENAMBAH BAIK HASIL GAMBAR TRAVEL ANDA

Pinterest LinkedIn Tumblr

Setiap kali travel atau jalan ke mana-mana sahaja, pastinya kita inginkan gambar menawan hati yang bukan sekadar selfie atau wefie semata-mata. Ada banyak cara dan trik yang boleh digunakan.

3 pesanan ini mungkin dapat membantu menambah baik hasil gambar bila kalian pergi travel atau jalan-jalan.

1. Cari mana-mana landmark yang menjadi ikon tempat itu. Kalau ke Melaka, apa landmark nya, bangunan merah? St Paul? atau beca Melaka? Fokus dan ambil dengan hati yang tenang. Kerana bila dah tenang, gambar pun elok kejadiannya.

2. Lihat pada kedudukan matahari. Alangkah indahnya jika dapat merakam momen sama ada terbit atau terbenam nya sang suria. Apatah lagi jika kena dengan waktunya, dapat biasan cahaya yang menyinari alam bagaikan kepingan pizza dilangit. Seronok bila tengok warna alam ni kan.

3. Gunakan apa yang ada disekeliling dalam mencipta kreativiti dalam berkarya. Nampak lopak air, jangan terus elakkan tapi hampiri ia. Kompo betul-betul, tunggu subjek lalu ataupun berdiri dekat situ. Dapat saja momen best, terus klik klik klik. Haaa, kan dapat gambar best.

Amacam? Dapat kuasai 3 pesanan ini, cukup sebagai permulaan. Kemudian pelbagaikan rentak dengan mengubah dasar melihat dari perspektif berbeza.

Dapat sesuatu? Dah dapat, share post dan tekanlah like ini supaya kawan-kawan yang lain pun dapat tahu serba sedikit juga. Boleh?

Zanariah Salam
Ambil gambar travel dengan gembira. Jomlah ikut saya next. Hehe.

2 Comments

    • zanariah salam Reply

      Hehe, boleh boleh, Sesi Ahad dapat teknik ini sebab ada waktu hujan kejap.

Write A Comment

error: Content is protected !!