BAGAIMANA MEMBINA CONTENT MENARIK DI MEDIA SOSIAL?

Membina content menarik di media sosial ada kalanya menyukarkan pada sesetengah orang. Tak pasti nak tulis macam mana. Nak kasi tulis apa pun tak tahu.

Sebenarnya, ada 5 rahsia dalam membina posting yang segar dan tidak bosan adalah dengan menyusun content berbentuk pengetahuan, informasi, memberi inspirasi, kemudahan membeli dan diselang seli dengan lawak jenaka.

Bagaimana caranya? Mudah ke nak buat?

Mudah dengan melihat kepada apa yang kita tahu. Tahu memasak?, bijak mengemas? Suka travel? Nah, susun sahaja.

Lagi?

Langkah pertama dengan melihat The Content Game yang ada di media sosial. Bagaimana mahu mengkelaskan yang ini sebagai posting memberitahu, cerita orang yang memberi inspirasi, kerja tangan diy sebagai sumber pengetahuan, lawak jenaka dan akhir sekali posting iklan. Pengisian dalam Ebook “The Content Game” adalah jawapannya.

Kedua, macam mana nak menyusun semua content supaya setiap hari ada sahaja bahan dalam post kita. Tak pernah tinggal walau sehari. Susun sahaja semudah yang diceritakan dalam ebook ke dua ini, “Bagaimana Saya Membina Bank Content”. Membina diri lebih terampil dan posting bertambah baik.

Jika ketandusan idea, teruskan dengan langkah ketiga melihat kepada ebook “118 Idea Membina Bank Content”. Ada hampir 150 idea yang boleh digunapakai dan terus buat posting. Banyak woih. Menyinar terus idea datang dalam kepala dibuatnya.

Kemudian, langkah keempat, semua posting dimasukkan dalam Template Content Mapping Analysis supaya ada rekod dan KPI yang ingin dicapai. Tidaklah sekadar post sia-sia. Masukkan terus data dalam template dan hasilkan carta pie terus. Mudah betul.

Akhir sekali yang kelima, tambahan petua dalam 77 Tips Pandai Ber Facebook yang sesuai sangat untuk diambil peduli supaya setiap posting kita tak bosan dan teratur. Barulah orang suka dan jualan meningkat naik. Ini mesti korang nak tahu kan. Hehe.

Jujurnya, panduan yang ada dalam 5 naskah ebook ini memang sangat-sangat membantu. Saya pun amalkan. Bila buntu saja, rujuk nota semula. Buntu je rujuk. Semudah 123 jawapan ada dalam tu. Tinggal nak cari dan digest je.

Nah, tak payah fikir panjang. Korang terus ambil sajalah ilmu mahal ini kat sini. Cepat gais. Hehe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!